Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Войната в Украйна: води се битка за Киев

През нощта срещу събота е продължила битката за Киев. От покрайнините на украинската столица се съобщава за тежки детонации. Все още картината е неясна. Президентът на страната Зеленски преди това предупреди, че през нощта се очаква да бъде предприет руски щурм за превземането на града.

Руската армия е обстрелвала украинска казарма на около 7 километра от центъра на милионния град. На нападението е било отвърнато. Руски части са атакували също ТЕЦ №6 в Киев, намираща се в самия край на града на североизток, на десния бряг на река Днепър. Информационната агенция ДПА съобщава за експлозии и престрелки с автоматично оръжие също и на други места по десния бряг на реката. От центъра на Киев отчетливо се чува артилерийският обстрел на града, добавя Ройтерс. Репортерка на агенцията е съобщила, че снарядите падат вече недалеч от центъра на милионния град.

Преди това украинският президент Володимир Зеленски в драматично обръщение предупреди сънародниците си, че врагът ще се опита през нощта да щурмува Киев и призова жителите на града да го защитават. „Врагът ще хвърли всичките си сили, за да сломи съпротивата ни“, каза той. Зеленски призова още да бъдат премахнати всички маркировки, които саботьори поставяли на улици и сгради. „Използвайте всичко, с което разполагате, но изгорете вражеската военна техника“, призова Зеленски.

Преди това във Фейсбук профила си украинският президент постна видео, на което той е заедно с високопоставени военни командири. „Ние всички сме тук, в Киев сме, ще защитим Украйна“, казва той на записа. Така президентът отговори на слуховете, че бил напуснал града и се криел в някакъв бункер.

Тежки сражения се водят в района на Василкив, на около 40 километра южно от украинската столица. Там има важен пункт на Военновъздушните сили, който руснаците изглежда се опитват да превземат. През нощта там са били спуснати парашутисти-десантчици. Украинската армия твърди, че е успяла да свали един руски военнотранспортен самолет от типа „Ил 76“. На борда му имало руски парашутисти, потвърдиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

На юг руските сили са напреднали към пристанищния град Одеса. Освен това продължават и боевете край южния промишлен център Мариупол.

Много хора се спасяват с бягство от страната

Само през последните 48 часа повече от 50 хиляди украинци са напуснали страната, потвърди в Туитър ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Филипо Гранди. От началото на военния конфликт стотици хиляди украинци са потърсили спасение в чужбина, уточняват от ООН.

dw.com