Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Русия е готова за мир и прекратяване на кръвопролитията

Руското външно министерство заяви, че Русия е готова за мир и прекратяване на кръвопролитията, съобщава ТАСС. Русия обяснява, че няма да спекулира с причините, поради които украинската делегация все още не е пристигнала в Гомел, коментира заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко.

„Чакаме, няма да спекулираме с някои причини, които принуждават украинската делегация да отложи пристигането си в Гомел. Може би трябва да разкажат това по-подробно“, каза Руденко.

Делегацията се оглавява от помощника на президента Путин, Владимир Медински.

Медински каза, че руската делегация чака отговор от Украйна относно преговорите до 15:00 часа московско време.

Делегацията очаква, че изявленията на президента на Украйна Владимир Зеленски „за желанието за мир не са празни думи“. „В случай на нов отказ и нови извинения, цялата отговорност за по-нататъшното развитие на събитията ще бъде на сегашното правителство на Украйна“, обяснява Слуцки.

Прессекретарят на президента Зеленски, Сергей Никифоров потвърди, че Украйна има готовност за преговори и такъв формат е бил обсъждан.

Относно заявените предварителни уговорки с Москва, Никифоров каза, че разговор е проведен и Русия е поставила искания украинската армия да се предаде.

„Ето защо днешните им изявления и решението им да отидат демонстративно в Гомел, независимо от всичко, са само информационен натиск и опит да прехвърлят отговорността върху Украйна“, подчерта той.

Представители на Киев в Гомел няма да отидат. „Нашата позиция остава неизменна. Ние сме готови да се видим на неутрално място – Баку, Истанбул, Варшава, Виена…“, съобщава news.bg