Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Скандалните „Швейцарски тайни” са проблем за целия финансов сектор в Европа

Швейцарските банки поддържат тесни връзки с останалите европейски банки, така че установените пропуски в борбата с изпирането на пари не бива да се разглеждат като изолирани случаи, а като проблем за целия европейски финансов сектор. Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира от парламентарната трибуна на ЕП журналистическото разследване, известно като „Швейцарски тайни”.

Съмнителните бизнес практики на голямата швейцарска банка Credit Suisse станаха повод в Европейския парламент да бъдат обсъдени прилаганите в трети страни стандарти за борба с изпирането на пари. В рамките на настоящата пленарна сесия бяха направени изявления по темата и от страна на Съвета и Комисията.  

Според Емил Радев разкритията „Швейцарски тайни” са част от дълга поредица скандали като Panama Papers, Paradise Papers и Pandora Papers, които доказват, че изпирането на пари продължава да бъде сериозен проблем в Европа.

„Очевидна е необходимостта да се направи детайлна и обективна оценка на риска. В противен случай при липсата на ефективен надзор всяко отклонение от правилата може да отвори пробойна в сигурността на финансовата система на ЕС”, категоричен бе българският евродепутат.

Относно разкритите „Швейцарски тайни” той заяви, че „това не е просто най-мащабният досега теч на данни от голяма швейцарска банка, а скандал за близо 100 млрд. евро, свързани с повече от 30 000 клиенти на финансовата институция. „Замесени са десетки видни държавни служители и бизнесмени от над 120 юрисдикции, предимно извън границите на ЕС. На този фон Acoциaциятa нa бaнĸepитe нa cтpaнaтa oбяви, чe в сметки в швeйцapcĸитe бaнĸи имa мeждy 160 и 213 млрд. дoлapa, ĸoитo пpинaдлeжaт нa pycĸи ĸлиeнти. Специалисти твърдят, че действителният размер на средствата е многократно по-голям от обявения”, подчерта Емил Радев, като допълни, че разкритията придобиват и нов смисъл в контекста на военната агресия срещу Украйна и санкциите, които ЕС налага на Русия.

В изказването си от името на Съвета френският министър по европейските въпроси Клеман Бон увери, че борбата с изпирането на пари е сред приоритетните за френското председателство теми. По думите му новият еврорегламент в тази сфера ще даде възможност за по-строги правила по отношение на третите страни.

Еврокомисар Марейд Макгинес, която отговаря за ресор „Финансови услуги, финансова стабилност и съюз на капиталовите пазари”, изрази позицията на Европейската комисия. Тя посочи, че на този етап евентуално включване на Швейцария в списъка на високорисковите държави би било твърде прибързано, тъй като със страната се води конструктивен диалог. От ЕК подчертаха още, че в Швейцария са предприети реформи за по-ефективна борба с изпирането на пари и банките вече прилагат високи стандарти за надлежна проверка на клиентите и на действителните собственици.

barometar.net