Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

По традиция СДС-Варна се включи в похода до лагера на смъртта в Ловеч

Вече 33 години СДС се включва в похода до лагера на смъртта „Слънчев бряг“ в Ловеч. По традиция седесарите отдават почит към жертвите на мракобесния комунистически режим.

СДС-Варна, поведени от зам.-председателя на националното ръководство на СДС и областен председател на СДС-Варна д-р Янко Станев, се присъединиха към групата от София, заедно с председателя на СДС проф. Румен Христов. В похода се включиха районни председатели, секретари, членове и симпатизанти на синята партия.

„Поклон пред жертвите на терора в лагера до Ловеч. Варненската група заедно с бай Кольо – последния от лагерниците, кмета на Ловеч г-жа Маринова, председателя на СДС проф.Христов. Те лагерниците живеят чрез нас и уважението ни“, написа лидерът на СДС-Варна на страницата си в социалната мрежа.

Лагерът „Слънчев бряг“, създаден от комунистическия режим през 1959 г. край града и просъществувал до 1962 г. Това е един от най-жестоките концлагери, родени от тоталитарното управление на БКП. Комунистическият режим след 9 септември 1944 г. създава десетки концлагери в страната за въдворяването на „политически опасни лица”, както и на хора, оценявани от ДС като потенциални врагове на „народната власт”. Още в първите месеци след създаването им на принудителна работа в лагери са изпратени над 37 000 души, информира dnesplus.bg