Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ще гледаме сериал със Зеленски – „марионетката на олигарха Коломойски“

След гастролите на президента на Украйна в парламентите на чужди държави и дори на наградите „Грами“, дойде ред и да гледаме филми с негово участие. От 18 април Нова телевизия започва излъчването на сериала „Слуга на народа“, в които участва Зеленски.

В политическата сатира той се превъплъщава в скромния и свит учител по история Василий Голобородко, който се бунтува срещу мизерията в страната си. Гневът му привлича голям брой последователи, които започват да събират пари, за да организират президентската му кампания. За всеобща изненада Василий печели изборите, а поредицата проследява новия му живот като президент.

След края на сериала, Зеленски наистина спечели президентските избори, подкрепен от един от най-богатите олигарси в страната – Игор Коломойски. Този факт подкопа имиджа му на бунтар срещу влиятелните корумпирани елити. В края на на 2019 г. съветничката в Белия дом Фиона Хил заяви пред американските депутати, че е „крайно разтревожена от отношенията между Зеленски и този господин Игор Коломойски“. По-късно САЩ включиха за корупция в санкционен списък Игор Коломойски.

При разследванията по досиетата „Пандора“ се разкри, че Зеленски има офшорни фирми, които по заобиколни пътища се финансирали от Игор Коломойски. Една част от приходите украинският президент бил вложил в недвижими имоти в Лондон, а съпругата му Елена все още извлича печалби от капитали, вложени в офшорки, припомня investor.bg

Кой е Игор Коломойски?

„Ужасно дете“ на бизнеса, заграбвал някога предприятия с помощта на въоръжени бойци и финансирал подразделения, участвали във войната с пропуските сепаратисти в Източна Украйна, Игор Коломойски е фактор с осезаема тежест в икономиката на страната предвид интересите му в металургията, електроснабдяването и горивния сектор. Олигархът веднъж се обяви за дефолт по външния дълг, друг път – за сближаване с Русия в разрез с досегашната прозападна стратегия на Украйна.

 Неговата телевизия „1+1″, една от най-големите в Украйна, отразяваше кампанията на Зеленски в добра светлина, излъчваше и хумористичните му шоута, а после – сериала „Слуга на народа“. Според Катерина Рожкова от ръководството на Украинската централна банка Коломойски е обвинен, че е измамил правителството с 5 милиарда долара. След като се завърна от изгнание в Израел и Швейцария, той се надява да си върне контрола над банка, която правителството му е отнело с обвинението, че е източил милиарди долари от нея. Коломойски казва пред New York Times, че не само иска да си я върне, но и да “накаже виновните”. По думите му те трябва да бъдат “забити на кол”, а смъртното наказание да бъде върнато за тях.

„Коломойски е бизнес партньорът на Зеленски, а по всичко личи, че е и негов наставник“, твърди Володимир Ариев, депутат от прозападната опозиция. Оттогава критиците на Зеленски го наричат „марионетка на Коломойски“, припомняйки, че олигархът се завърна след години в изгнание точно преди встъпването в длъжност на държавния глава, припомня investor.bg

barometar.net