Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата

Настоящият директор на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов и обяви, че ще оспорва процедурата по избор на нов директор на културния институт. Това обяви самият той на пресконференция, където нарече конкурса „лъжовен“.

Донкин беше сред четиримата кандидати за шеф на Народния театър заедно с директора на плевенския драматичен театър Васил Василев, режисьора Бойко Богданов и актьора Сава Драгунчев. Той обаче не успя да събере достатъчно точки и да се класира в надпреварата. Резултатът от конкурса стана известен още в края на месеца, когато министърът на културата обяви, че Васил Василев води в класирането, но окончателното решение бе публикувано едва вчера вечерта.

По думите на Донкин провеждането на конкурса представлява „подигравка и гавра с националния културен институт“. Той припомни хронологията на събитията – най-напред отказа на министъра на културата Атанас Атансов да подпише протокола на комисията след изслушването на кандидатите заради съмнителни обстоятелства при провеждането на конкурса (явяването на един от кандидатите в нетрезво състояние, напускането на един от членовете на комисията и конфликт на интереси и зависимости при някои членове на комисията), а след това и обявяването на конкурса за легитимен и липсата на сериозни нарушения при провеждането му.

„В правото няма формулировка кой конфликт на интереси е по-голям или по-малък. Или ги отчиташ, или не и тогава правиш ти самият престъпление“, коментира Донкин заключението от проверката на Министерството на културата. Той също се обърна с въпрос към министъра защо, след като председателят на комисията по култура и медии Тошко Йорданов („Има такъв народ“) е призовавал за отмяна на всички конкурси, докато не бъдат променени правилата за провеждането им, това не се е случило.

„Не съм участвал досега в живота си в такъв цинизъм. Бях склонен да приема младостта, да приема незнанието, но не мога да си обясня съществуването на това място без опит и възможност да познаваш кухнята и да реализираш тази промяна. В този смисъл за мен това не е промяна, а подмяна“, коментира Донкин и призова управляващите да „рестартират“ политиките си в културата. „Сложете на това място този, който наистина може да направи промяната“, каза Донкин.

През почивните дни оставката на Атанасов бе поискана и от редица дейци на културата, след като в петък министърът публикува в профила си във „Фейсбук“ видеоселфи от министерския си кабинет, което предизвика озадачение и разнопосочни реакции. По този повод Атанас Атанасов обяви, че няма да си подаде оставката.

„Дневник“ опита да се свърже с пресцентъра на Министерството на културата за коментар, но до публикуването на този текст отговор не беше получен.