Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Д-р Янко Станев: Бюджетът е рестриктивен, а ангажираност от държавата за поредна година няма

„Липсва програма за управление, липсва национален план за устойчивост, а инфлацията е рекордна. Бюджетът на Варна е рестриктивен, а ангажираност от държавата за поредна година няма. За мен най-страшното е липсата на каквато и да е ангажираност в републиканския бюджет на България към община Варна. Не получаваме и изравнителната субсидия – ако някой знае какво е изравнителна субсидия… Имаме над 10 млн. лева допълнително субсидиране на детските градини, които ужким безплатни ги направиха. Да, но ние дотираме 10 млн. лева.
Капиталовата програма е 0, назависимо от това, че има някакви пари в излишък.“ – заяви днес на сесия на Общинския съвет на Варна заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев, цитиран от dnesplus.bg

Думите на лидера на сините в морската столица бяха по повод всички изказани претенции за заделяне на средства по различни пера, които се правят без всякаква компетентност и под въздейстивето на чиста емоция.

„Виждам надеждата на колегите. Но бюджетът е нещо много прагматично. Той не може да се прави с надежда. Да, бюджетът е най-важният финансово-икономически документ, но той е още и политически. Затова не упреквам политическите партии, особено системните такива, които имат претенции към определен бюджет. Друг е въпросът, че тези претенции, ако се предявят през месеците август, септември, октомври, при формирането на началните изчисления за бюджета (знаете как се прави бюджет), биха могли да станат едни сериозни мотиви. Не ги виждам.
Аз смятам, че истинските мотиви в един бюджет, за нашия специално, са средносрочните прогнози. Не може да има бюджет, без средносрочна прогноза. И, ако някой оспорва макрорамката, съдържанието в различните по-сериозни елементи, той трябва веднага да ми каже каква е прогнозата. Защото, тогава е много сериозно. И тъй като този въпрос не се обсъжда, дори в гражданското обещество, изобщо, бих посъветвал всички да се обърнат първо към републиканския бюджет. Да го прочетат, да прочетат срочните прогнози там, като метод за формиране на бюджета“, заяви д-р Станев.

Той обясни още, че в опита си е имал и години, в които община Варна не е разполагала със средства от държавата, но днес липсва потенциалният растеж и няма времеви хоризонт. Зам.-лидерът на сините допълни, че още при приемането на държавния бюджет е било отразено, че предстои да бъде актуализиран през месец юни. „Категорично това влияе негативно на общинския бюджет на Варна“, каза д-р Станев.

„Има законови срокове, има нормативи; бюджет се прави в рамките на закона. Въпреки всичко, мога да кажа, че бюджетът на община Варна има устойчивост и предвидимост; има бюджетно планиране и изпълнение. В бюджета на община Варна има политически програми и приоритети. Има фискални правила, които са записани в Закона за публичните финанси и политики, които се спазват. Друг е въпросът, ако някой иска да смени тези политики. И което е най-важното: има визия за града. И това не е само визия на г-н Портних. Това е визия на всички!“, подчерта д-р Станев.

Той наблегна на тежките условия, в които се намира България: двуцифрена инфлация, масово обедняване на хората, липсата на национален план за устойчивост и заяви, че варненският бюджет е рестриктивен. И в този тежък момент, на национално ниво липсва програма за управление, липсва национален план за устойчивост, а инфлацията е с рекордно високи нива: „При тези условия, при тази инфлация и тази бедност, какво раздуване на бюджета предлагаме? Няма проблем да дадем на спорта 11 млн, но тогава ще трябва да теглим всяка седмица заем.“

В заключение на политическата позиция относно бюджета на община Варна, заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев призова: „Досега бюджетната политика на община Варна е била правилна.Те я водила до стабилен фиск. Такива са оценките на финансовите институции, контролиращи харченето на парите на варненските данъкоплатци. Такива са оценките. И те са факт. Благодарение на нашия бюджет, в който има и капиталови разходи. Най-важното – пазете този бюджет, защото той в момента е единствената преграда пред прокризисните явления, които се наблюдават в България“.