Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Зловещият инцидент край Девня: Кой ще носи отговорност?

Две жени берат душа в болница след зловещия инцидент край Девня. Kамион, превозващ багер, опитал да премине под съоръжението, което предпазва пътя от преминаваща над него въжена линия. Тежкото возило обаче се блъска и от удара се отчупва бетонни парче. От срутването плочата пада върху кола с майка и дъщеря. Те останаха затиснати часове наред, съобщава marica.bg

„За късмет случаят се размина без жертви, но показа, че в България липсват добра нормативна уредба и адекватен контрол, отнасящи се за превозването на тежки и извънгабаритни товари“, пише в становище на Европейския център за транспортни политики.

От там напомнят, че е налична само Наредба №11 на МРРБ, в която е записано, че е достатъчно конвой да извършва превозно средство, на което се поставят сигнализиращ буркан и знак А39 на метална конструкция с малки размери.

„Разрешителното за това действие се издава от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и би следвало да означава, че маршрутът за превоз на съответния товар е добре проучен, а процесът е максимално обезопасен“, смятат експертите.

Те сочат, че добрите практики в Европа са резултат от адекватна нормативна база, което включва много аспекти. Сред тях са превозване на тежки и извънгабаритни товари през нощта, създаване на временна организация на движението с помощта на видни отдалеч мобилни електронни пътни знаци, наличие на поне един конвоиращ автомобил, а в повечето случаи и на два – отпред и отзад.

След случая с инцидента край Девня, от Европейския център за транспортни политики задават общо 8 въпроса:

  1. Имал ли е водачът на камиона разрешително за превозване на багера, издадено от АПИ?
  2. Ако е имал такова разрешително, това ли е бил указаният маршрут?
  3. Ако е имал такова разрешително и това е бил указаният маршрут, дали е било обозначено наличието на съоръжение с височина, непозволяваща преминаването на камиона и неговия товар?
  4. Спазил ли е водачът всички указания в евентуалното разрешително?
  5. Не е ли време държавата в лицето на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) да влезе в ролята си и да извършва адекватен контрол при превоза на такива товари?
  6. Каква е координацията между АПИ и ИААА по отношение на превоза на такива товари?
  7. Не е ли време спешно и незабавно нормативната уредба в Република България да бъде преразгледана и поправена в съзвучие с добрите и адекватни европейски практики?
  8. Кой ще носи отговорността за нанесените на двете жени емоционални, физически и материални щети, както и за материалните щети по пътната инфраструктура?