Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Румен Христов: Ще има недостиг на земеделски продукти

„Решението на Министерския съвет за попълване на запасите в държавния резерв и за създаване на хранителен буфер трябваше да се случи много бързо през стоковата борса. А се бави. Но то беше и видоизменено, отпадна закупуването на фуражна пшеница и царевица, останаха заявките за хлебна пшеница и слънчоглед. Идеята е добра, не знаем каква ще е реколтата. Но когато производителите от Черноморския басейн ги няма предвид обстоятелствата, че Украйна трудно ще прибере есенниците и вероятно няма да може да засее пролетните култури, а Русия, опитвайки се да наложи война, налага и глад, това ще повлияе наличностите в България“.

Това каза пред БНР Румен Христов, депутат от ГЕРБ – СДС, лидер на СДС, бивш земеделски министър, сега член на комисията по земеделие в парламента.

И допълни, че в разговори със земеделци е препоръчал да бъдат засети всички площи, защото „вероятно ще има сериозен недостиг на земеделски продукти и въпросът ще е не цената, а дали има реколта“.

„Може да се иска забрана за износ, това е дълга процедура, но пък ще лишим земеделците от приходи, на които те разчитат… Европейският съюз ще осигури своете продоволствие, но голяма част от света ще има проблеми“.