Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Бетина Жотева – Вечната храненица на държавата била истинска мъжемелачка

Нов глас ехти от прокуратурата. Бившият шеф на СЕМ Бетина Жотева от седмица официално е назначена в пресцентъра на Иван Гешев. Бившата журналистка от БНТ, шеф на предизборния щаб на БСП, консултант към НАТО, кореспондент на вестник, съветник на министрите Симеон Дянков, Даниел Митов, Екатерина Захариева, създател на медийния образ на покойния вече Жорж Ганчев, секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз и директор на СЕМ, вече има ново поприще. Самата Жотева обаче така и не знае какво работи под шапката на обвинител №1,съобщава hotarena.net

Според шефа на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, бившата медийна регулаторка е назначена до провеждането на конкурс за поста в дирекция „Публична комуникация” и прокуратурата ще разчита на нейния „експертен потенциал”. Е, според мнозина, потенциалът на Жотева в институции и администрации досега е да щурмува постове, когато отпадне поредната възможност за държавна хранилка, както и да се отнася зле с останалите служители на ведомствата. По времето, когато бе пиар на Симеон Дянков, Жотева успя да прогони целия пресцентър на финансовото министерство с отношението си, припомнят от бившия екип на вицепремиера на Бойко Борисов. Мнозина помнят и друга позорна случка – как хубавата някога Бетина се моли в кулоарите на парламента на прясно заклелия се в същия ден премиер Пламен Орешарски „да й уреди нещичко”, пред очите на депутати и журналисти без капка свян. Тогава по-засрамен от наглостта и безпардонната просия бе самият Орешарски.

Според запознати, подобен е казусът и тук – покрай познанството си с Веселин Иванов, който бе пиар на Меглена Кунева и провалената й партия, Жотева отново се самопредложила за новия пост, като длъжността била толкова синекурна, че на главния прокурор му било все едно кой ще я заеме. Бившата говорителка, съветничка, медийна експертка и началничка обаче се говори, че всъщност не е попаднала случайно при главния прокурор, а от доста време назначението е било обмисляно и уговаряно от бившите управляващи. С инсталирането на фурията в прокуратурата бившият премиер искал да има очи и уши при Гешев, който все повече му се изплъзвал от влияние, а Жотева, която стана шеф на СЕМ именно с благословията на Бойко уж от квотата на президента Росен Плевнелиев, била идеална за целта.

Подвизите на новия глас на Гешев тепърва ще събират очите на прокуратурата, вещаят колеги на опарените от ръководния й потенциал и скандалджийски размах пострадали чиновници. Жотева успя да се забърка в скандал с журналиста Къдринка Къдринова, която нарече лъжкиня и я заплаши с „размазване”, без да знае, че Къдринова я записва. Както и успя да провали собствения си любовник в миналото Сашо Йовков за директор на БНТ, като го прецака за директорския пост в телевизията.

Къдринова не е първата атакувана журналистка от Жотева. За нея е традиция да злослови и заплашва бившите си колеги. Това се случва с журналистката Алексения Димитрова, която бе обявена от Жотева за необективна, а работата й – за съмнителна, защото лъсна като агент на ДС, а бившата блюстителка на телевизионния морал забрави бързо, че самата тя бе омъжена за доносника Огнян Чампоев – дългогодишен дипломат и креатура на Държавна сигурност.

Съпружеската вярност обаче не е за Жотева. Родената в Перник амбиция хвърлила око на колегата си и спортен ас Сашо Йовков, докато водела предаването „Днес” по БНТ на младини. Йовков също не бил безразличен към хубавицата, която явно не успявала да открие семейно щастие с ДС-агента Чампоев и докато била бракувана за него, завъртяла любов в коридорите на „Сан Стефано” 29 с апетитния колега. Последен за аферата, за която шушукала 4 години цялата национална телевизия, разбрал рогоносецът.

Бетина не се свеняла да изневерява открито на съпруга си, а първата консумация на отношенията си с Йовков направила в дома му, след като Жотева подбрала колегата си от автобусна спирка. Романсът обаче се превърнал в истински кошмар за топжурналиста, след като осветленият за шавливостта на съпругата си Чампоев го предизвикал на дуел за сърцето и останалите части от телевизионната говорителка. Апелът на дипломата двамата мачовци да се разберат като мъже останал нечут, а скоро Чампоев заминал за Камбоджа на мисия. Бетина обаче решила да си остане тук, показвайки на Йовков, че чувствата й към дипломата са се изпарили и дори поискала развод, който получила. Провидяла обаче повече възможности, катерещата се в кариерата тогавашна красавица видяла просперитет в лицето на заможен белгиец, с когото започнала връзка и се преместила в Брюксел. Йовков отдавна прежалил изгората и въпреки че след скъсването с белгиеца устатата говорителка поискала да се върне при спортния доайен, той й показал вратата.

Преди да падне в обятията и на Йовков, и на чужденеца, Жотева имала и бурен романс с покойния днес актьор Чочо Попйорданов, както и краткотраен брак с чейнджаджията Владимир Хаджиев – Кълвача. Чочо обаче навреме усетил за какво става въпрос и се разделил с напористата телевизионерка, която дълго време не можела да прежали изоставянето от красавеца, въпреки че уж се тешала с Кълвача. Успехът й с Чочо Попйорданов бил сравняван с таланта й да води новините по БНТ в зората на 90-те години – тоест, никакъв. Цялата телевизия била в шок от липсата на придихание между думите на шпикерката, а началото на изреченията й с „ъ-ъ-ъ-ъ”, червяло масово колегите й. Жотева обаче била непоклатима на креслото – все пак в БНТ хубавицата попада с протекцията на тогавашния генерален директор Иван Константинов. Той бил впечатлен от всички други нейни данни, с изключение на говорните, но това не му попречило да я постави начело на предаването „Днес”, а по-късно и на емисиите.

Висока, стройна и с дълги крака, наследени от баща си – волейболиста Славчо Жотев, Бетина бързо става красивото лице на БНТ, което успява да я изстреля и в Белград, а сред най-големите й успехи и предизвикателства самата тя признава, че е интервю с Тодор Живков през 1993 г. След това започва кариера като кореспондент на в. „Труд” в Брюксел. Жотева прекарва 5 години там, преди да скочи от трамплина в посока НАТО като медиен консултант и анализатор. Влизането на България в ЕС през 2007 г. разкрива нуждата от добре подготвени медийни експерти, които и да прокарват позициите на страната в Брюксел, и да съдействат на родните медии в разплитането на възлите на европейските механизми. Човекът обявен да е на правилното място е… Бетина Жотева, която до 2010 г. ща заема позицията на Първи секретар по медийните въпроси към Постоянното представителство на България към ЕС. Неориентиран в началото как да структурира екипа си, вицепремиерът по онова време Симеон Дянков приютява Жотева, която му коства почти всички служители в пресцентъра на министерството с поведението си спрямо тях. Фурията не знае спирка – продължава кариерата си като съветва също така действащият външен министър Екатерина Захариева по времето на служебното правителство на Марин Райков. С второто правителство на ГЕРБ от ноември 2014 г. заема поста говорител на министерството на външните работи, под Даниел Митов, на който остава до май 2016 г., когато бе определена за член на СЕМ от квотата на любителя на прогнозите за времето Плевнелиев.

Почти няма пост на Жотева, по време на който тя да остава извън скандал. Без намесата й не мина дори и художествената гимнастика – спорт, отдалечен на светлинни години от експертността на перничанката по време на престоя й в СЕМ. „Художествената гимнастика е секта, а не спорт. Това е едно затворено елитарно общество. Събират децата на 5-6 годинки. На 7-8 на половината им казват, че не стават, а другите ги пенсионират на 20-21 години. Момичетата излизат социални инвалидни и непрекъснато са подложени на физически и психически тормоз”, клеймоса тогава Жотева красивия, но тежък спорт.

Като ръководител на медийния регулатор, Бетина Жотева обясняваше липсата на адекватна реакция на СЕМ отново както и новото си назначение – нямала права и представа какво прави там. „Сега, като дойдат правилните хора, да правят със СЕМ, каквото искат. Ние сме неправилни и правим, каквото казва законът. Аз какви мерки да взема за дезинформацията например, като нямам никакви права за това?! На мен не ми е дадено правото аз да казвам кое е истина и кое не е“, оправда се Бетина. Скандалното й поведение в повечето институции, от които е изкарвала насъщния, доведоха дотам, че депутати поискаха Жотева просто да се скрие и да не се показва повече.

„Бетините” трябва да получат отпор, да разберат, че простащината не се толерира, да им стане ясно, че самите журналисти няма да търпят подобно отношение. Госпожа Бетина вече принадлежи единствено на виновното минало, но кога ли това прозрение ще стигне и до нея самата”, заяви по неин адрес депутата Александър Симов. Напротив, не само, че Жотева не гледа миналото, а я очаква светло бъдеще като глас на прокуратурата, а отсега подчинените на Гешев тръпнат да видят към кого ще е насочена традиционната словесна помия на задъхващата се бивша говорителка.