Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

СЗО: Пандемията Covid-19 не е приключила

Пандемията COVID-19 със сигурност не е приключила. За това предупреди в неделя ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус. Той отправи предупреждението, въпреки намаляването на случаите след пика на вълната с варианта Омикрон. Гебрейесус каза пред служители в Женева за откриването на годишната среща на СЗО, че „намаляването на тестовете и последователността означава, че се заслепяваме за еволюцията на вируса“.

Той отбеляза, че почти 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани. Въпреки че има напредък, след като 60% от световното население е ваксинирано, „не е свършило никъде, докато не свърши навсякъде“

„Регистрираните случаи се увеличават в почти 70 държави във всички региони и това в свят, в който нивата на тестване са паднали“, добави той. Смъртните случаи се увеличават в Африка – континентът с най-нисък обхват на ваксинации, каза той, и само 57 страни – почти всички от които богати – са ваксинирали 70% от хората си.

Макар че предлагането на ваксини в света се е подобрило, има „недостатъчен политически ангажимент за въвеждане на ваксини“ в някои страни, пропуски в „оперативния или финансов капацитет“ в други, каза той.

„Като цяло виждаме колебанието относно ваксината, водено от дезинформация и дезинформация“, каза Тедрос. „Пандемията няма да изчезне магически, но можем да я сложим край.

news.bg