Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Въпроси за “мокри поръчки” или имитира ли Кирил Петков предшественика си Борисов?

Опитва ли се премиерът Кирил Петков да имитира предшественика си Бойко Борисов? Или след като хвана кормилото на държавата, разбра, че да се правиш на ощипан и да толерираш хора от управлението, въпреки моралните съмнения за тях, си е в реда на нещата.

Тази сутрин Петков използва Фейсбука си, за да ни информира, че плътно застава зад действията на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов. “Благодаря на Иван Христанов и неговия екип за решителните действия на ГКПП “Капитан Андреево”, написа министър председателя, със съпътстваща снимка как двамата седят на бюро и съсредоточено гледат и прелистват документи”. Кипи задружен труд.

Да си признаем пиарската сглобка е доста елементарна. За съжаление, с всеки възникнал проблем, касаещ управлението на държавата, Кирил Петков показва, че не само не е готов да реагира на предизвикателствата, но задълбочава съмненията за странни зависимости, подмолни игри и договорки на тъмно. С една дума – връща спомените ни за мрачното управлението на Борисов и ГЕРБ.

Само преди два дни КПКОНПИ съобщи, че започва да разследва Иван Христанов за конфликт на интереси. Службата едва ли би огласила този факт, ако нямаше зрънце истина в сигнала срещу зам.-министъра на земеделието.

Той пък на свой ред отговаря за случващото се на границата и по-конкретно на ГКПП “Капитан Андреево”, което от политици на различни, дори воюващи формации, се окачествява като истински ад и хаос. За съжаление Кирил Петков не обясни за острите сигнали, че държавата е впрегнала целия си ресурс, за да смачка бизнеса, чрез който се провежда фитосанитарен контрол на влизащите в страната плодове и зеленчуци. Как ще обясни струпването на над 600 ТИР-а, които чакат от няколко дни, за да им бъде извършена проверка по новите правила, одобрени от очевидно “любимия“ му Иван Христанов? Защо конфликта с една или друга фирма не се решава по цивилизован начин в съда, а се действа като в мутренските времена, но с тази разлика, че този път държавата играе ролята на рекетьор?

Петков мълчи и за приказките на шефа на кабинета му Лена Бориславова относно проверките на границата и контрола, които всъщност се оказаха Пунта Мара. И най-важното, как министър-председателя ще опровергае думите на шефа на въпросната лаборатория Васил Димитров, че олигарх е поискал бизнеса му, но след отказ, се заканил, че ще стовари върхушката на властта. А след това на място се е появил самият той – Петков. Случайно ли е?! На фона на бушуващата война в Украйна, коалиционните разпри, ескалиращи с всяка изминала минута, галопиращата инфлация и напрежението около позицията на България за Северна Македония, действията спрямо една никому неизвестна фирма и лаборатория, която така или иначе безспорно си е вършила работата, изглежда по-скоро като “мокра поръчка”, отколкото като “борба с държавността”, както ни уверява Петков.

Премиерът Кирил Петков претендира, че е бил на протестите през 2020 година, когато хиляди поискаха да се промени модела на управление на ГЕРБ и неговите по-малки сателити. Много често в този период се даваха примери с други европейски страни, където хора на високи позиции подаваха оставки дори само заради съмнения за нередности. И всички негодуваха, че тази практика е непонятна по нашите земи. След другарската снимка на премиера с Иван Христанов, по всичко личи, че така ще си я караме и занапред.

Невена Миткова
frognews.bg