Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Петър Стоянов на 70. Президентът на България от световна класа.

Днес президентът Петър Стоянов навършва достойните 70 години. Президентът на СДС, който спря хегемонията на БСП, положи основите на Натовска България и очерта пътя ѝ към Европа.

На 4 февруари 1997 г. в разгара на най-тежката политическа криза, позната в модерната история на България, Петър Стоянов, още в първите дни на мандата си като президент, слага край на управлението на БСП. Социалистическото правителство на Жан Виденов е довело страната до неимоверно тежко положение, но въпреки това, БСП отиват в президентството с готов проект за нов министерски съвет, макар настроенията в обществото да очакват оттеглянето им от властта.

В този момент Петър Стоянов свиква Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). В парламента има пълно мнозинство, което е готово да гласува нов кабинет на БСП. На този съвет присъстват всички политически сили, а БСП са принудени да се откажат от мандата си за съствяне на кабинет. Така Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски и насрочва нови парламентарни избори, които са спечелени от СДС.

Малко по-късно, на 17 февруари 1997 г., в точка първа на дневния ред на заседанието на Министерски съвет, Петър Стоянов пише молбата за присъединяване на България към семейството на НАТО. С този решителен ход новият президент на страната успява да спази предвидените срокове за подаване на заявлението на България за членство в Северноатлантическия пакт. По-късно документът е разгледан и одобрен на форум в Мадрид.

Към онзи момент България е изправена пред опасността да изпусне сроковете по процедурата. Налице е забавяне в изпълнението на предвидените дейности. Петър Стоянов е президент едва от няколко дни, но прави всичко възможно за бързото придвижване на молбата, а това поставя началото на Европейския понататъшен път на България.

Първото решение за членството на България в НАТО се взима на Дондуков 2, и за първи път Министерски съвет заседава не на Дондуков 1, а в сградата на президентството.

На 18 февруари 1997 г. КСНС, на което се взема решение от всички политически сили за въвеждането на валутния борд. Петър Стоянов не случайно е наричан от всички политици – и по света, и у нас – президентът от световна класа.

През 1999 г. за първи път американски президент посещава България. По покана на Петър Стоянов, Бил Клинтън прави историческо тридневно посещение между 21-23 ноември 1999 г.

По време на мандата си Петър Стоянов става първият държавен глава в света, подписал закон с електронен подпис, а по време на предизборната си кампания, той е единственият, водил предизборната си кампания и в интернет.

Много може да се говори за Петър Стоянов и неговата блестяща политическа компетентност, умения и принос към развитието на България.

Честит рожден ден, г-н Президент! Специални поздравления и от заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев по повод личния Ви празник!

България никога не ще забрави какво направихте за хората и бъдещето и!

dnesplus.bg