Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: Ако Коцев атакува бюджета в съда, последиците ще са за сметка на всички варненци

Има реална опасност Варна да бъде блокирана финансово, ако областният управител атакува в съда решенията на Общинския съвет за многомилионния заем и за продажбата на 140 дка терени. Това заяви в ефира на Дарик кметът на морския град Иван Портних, който предупреди, че съдебните процедури ще отнемат поне 6 месеца. По думите му без тези средства нито една дупка по улиците не може да бъде закърпена, а последствията ще бъдат катастрофални за целия град и ще са за сметка на всички варненци.

„Бюджетът на Варна е 559 млн. лева, от които 239 млн. лева. са за държавно делегирани дейности. От останалите 319 млн. лева не остава нищо, като се свалят средствата за издръжка на образователни, социални и здравни заведения, дотациите за градския транспорт, общинските програми в различни сфери. Досега за инфраструктурни проекти използвахме средства по европейски програми, които сега ги няма. От година и половина сме в новия програмен период и правителството не е отворила нито една програма. България е последната държава с одобрен План за възстановяване и още не е тръгнал нито един лев от него. При галопиращите цени и огромната инфлация не сме увеличили местните данъци, нито сме ограничили социалните политики, макар че разходите на общината за електроенергия например са почти три пъти повече”.

Иван Портних определи като лъжи твърденията от екипа на областния управител и опозицията в местния парламент, че Варна ще задлъжнее изключително много с новия заем. Кметът изтъкна, че редица институции одитират общината, чийто кредитен рейтинг всяка година се препотвърждава.

„Областният управител може да връща решения на Общинския съвет по законосъобразност, а не по целесъобразност. Неговият заместник Павел Попов от „Демократична България” прави политически изказвания с внушения и лъжи. Царе са на фалшификацията и манипулацията. Нашите предупреждения не са басни, а баснословни са техните лъжи и неразбирането им от публични финанси. Кандидатът за кмет на „Демократична България” на последните избори Стела Николова си общува много тясно с Павел Попов и тези опорки идват от нея. Тя излъга хиляди хора за Морската градина, след като областният управител в момента има частен паркинг в парка. Как тя да излезе сега пред хората и какво да обясни на избирателите си?!”

Иван Портних припомни, че по време на управлението на Иван Костов част от настоящите управляващи са били активни в процеса на приватизация:

„Бащата на Благомир Коцев е приватизирал ресторант „Хоризонт” в Морската градина за 200 хил. лева. Варненският лидер на ДСБ Васко Василев е сред хората, които разпродадоха за жълти стотинки курортите и предприятията в града, и този човек днес се явява като някаква промяна! И точно тези хора сега говорят за морал!”

Кметът на Варна акцентира върху огромните заеми, които управляващите теглят , без да е ясно за какво ще бъдат изразходвани.

„Управляващата коалиция тегли милиарди, без да обяснява за какво ще отидат те, а нейните местни представители саботират работата на Общината, блокирайки важни за града решения, а това ще бъде усетено от хиляди варненци, които ще понесат на гърба си тежките последствия от демагогията и лъжите на новата власт.”