Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Иво Прокопиев осъди Николай Бареков за 30 000 лв.

Бившият журналист, евродепутат и партиен лидер Николай Бареков е окончателно осъден да плати 30 000 лева за оклеветяването на бизнесмена и съиздател на „Икономедия“ Иво Прокопиев, съобщава Mediapool. Отделно Бареков ще трябва да плати 4200 лева разноски по делото.

Искът срещу Бареков е подаден през 2017 година, докато той е евродепутат и участва активно в кампанията срещу Прокопиев, дирижирана от медиите на Делян Пеевски и подклаждана от действията на прокуратурата.

В различни сайтове е публикувано открито писмо на Николай Бареков, с което той обвинява Прокопиев, че „манипулира борсовата търговия“.

Най-сериозното обвинение, за което е заведен съдебния иск срещу Бареков, е: „Вие и „Каолин“ отровихте водата и разболяхте от рак с веществото арсен стотици жители на гр. Меличлери…вие сте голям циник, но явно имате голям политически чадър над себе си. Не се ли срамувате? Вие, едно от лицата на статуквото, ограбило българите, да правите антикорупционна партия за лично ползване?“

Пред съда Бареков се опитва да се оправдае, че неговото авторство на това отворено писмо било недоказано.

Софийският апелативен съд казва, че Бареков е направил твърдение за извършено престъпление, без да са представени доказателства за това. Върховният касационен съд не допуска преразглеждане на решението на втората инстанция.

В кориците на делото фигурира и сигналът на Бареков до прокуратурата срещу Прокопиев. Въпросният сигнал веднага е цитиран в близкия до Пеевски тогава сайт „Блиц“. Там се говори за „група „Гнидите“, която имала за цел избягване на данъчно облагане в особено големи размери, за което си е послужила с измами, борсови спекулации, злоупотреби с влияние и други забранени от закона способи“. Доказателства пред съда не са представени.