Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Красен Кралев: Колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-добре за държавата

„На клевети и на хули няма как да отговарям, нееднократно го заявих. Всяко твърдение на Радостин Василев беше оборено с факти. Аз съм напълно спокоен“. Това заяви в интервю пред Радио Варна бившият министър на младежта и спорта, а сега депутат от ГЕРБ – Красен Кралев.

Той коментира подадената в петък оставка на сегашния министър Радостин Василев.

„За българския спорт това беше един хубав ден – най-хубавият ден ще бъде, когато този човек напусне Министерството, защото за времето, когато беше там, той обяви война на целия спорт. Изключително тежко са натискани федерациите, много от хората се страхуват да говорят, защото това може да повлияе на бюджетите им. Федерации и клубове дълго време нямаха пари. С омраза не може да се управлява – спортът има нужда от грижи, от любов и внимание, за да могат хората да имат нормални условия за подготовка“, коментира той. Кралев вярва, че спортът може бързо да се възстанови от шока, който преживя в последните месеци. „Мисля, че могат нещата да бъдат възстановени веднага, след като този човек напусне поста си. Дано никога повече да няма такива експерименти“, надява се бившият спортен министър.

Красен Кралев коментира, че футболът е в тежка криза от години. „Много са причините, много са факторите. Имахме разработена програма за подпомагане на детско-юношеския футбол. Докато държавата не се превърне в инвеститор за децата няма как да очакваме резултати. Смятам, че конкретните резултати в момента са продиктувани от психологическа криза, в която е изпаднал младият ни отбор, но проблемите са далеч по-дълбоки и сериозни“, каза той.

Кралев подчерта, че спортната инфраструктура винаги е била приоритет за ГЕРБ.

„Направихме над 100 спортни обекта, по наше време бяха реконструирани и ремонтирани стадиони, зали писти, игрища. Първо трябва да се даде възможност на клубовете да инвестират в стадионите си, като ги получат за по-дълъг период от време. Готови сме с подобен законопроект, който да бъде внесен. Търсихме места и за национален стадион. Имаме идея какво трябва да се направи за българския спорт. Ако имаме и шанса да получим отново доверието на избирателите, нещата ще бъдат доста по-различни“, увери той.

Кралев се опасява, че всеки ден на управление на тази коалиция е пагубен за България.

„Колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-добре за българската държава. Всички сме изненадани колко драматизъм имаше в последните дни. Смятахме, че омразата към ГЕРБ сплотява коалицията, а то излезе, че вече се мразят помежду си. Коалицията, която тръгна със заявка за нулева толерантност към корупцията се разпада с взаимни обвинения в корупция. Страшни неща излизат от взаимните обвинения между ИТН и ПП, виждаме как порочно се е управлявала държавата в последните месеци“, коментира Кралев политическата обстановка.

„Истина е, че ние знаехме за част от тези неща, подозирахме ги, но чак такива потресаващи обвинения за злоупотреби… Разбра се, че изключително несериозно ми изглежда бащата на Кирил Петков да има решаваща дума къде трябва да преминава отсечката на АМ „Струма“ между Симитли и Кресна. И това вчера се потвърди от трети човек. Да приемем, че Гроздан Караджов и Тошко Йорданов са подходили емоционално, но вчера на заседанието на Комисията по околна среда и водите вицепремиерът Борислав Сандов всъщност потвърди решаващата роля на Петков-старши за развитието на един от най-важните инфраструктурни проекти“, недоумява той.

„Шуробаджанащината в управлението е потресаваща, много неща ще излязат тепърва“, прогнозира Красен Кралев.

Политикът от ГЕРБ заяви, че е възмутен от спокойния начин, по който се коментира публично опита да се подкупят депутати на ИТН, за да могат да подкрепят някакъв вариант за спасение на това управление.

„Струва ми се, че няма да успеят, но самият факт, че вече има хора, които си мислят че са си осигурили депутати от ИТН в рамките на настоящия парламент, е потресаващ и скандален. Свидетели сме как всеки месец се тегли нов заем, нов милиард, първо трябва да се види къде изчезнаха онези 9 млрд., за които много хора си задаваме въпроси. Аз мисля, че изобщо не трябва да се гласува това актуализиране на бюджета, защото нямаме никаква яснота за начина, по който биват разходвани средствата. Заем след заем се взимат, а реално парите не стигат до хората“, каза Красен Кралев.

Според Кралев е редно докато нещата не се изяснят да няма актуализация на бюджета.

„Дори актуализацията да се направи, ако парите продължават да не достигат до българите, няма да има смисъл. Просто ще се увеличат средствата за корупция в това управление. Най-доброто за държавата е по най-бързия начин да се отива напред – към предсрочни избори. Това е мое мнение, не искам никого да ангажирам“, подчерта той и припомни, че много път се е извървял от последните три парламентарни избора, когато всички гледаха да се дистанцират от ГЕРБ.

„Когато се стигне до евентуалните избори, първо ще трябва да се видят резултатите. После ще се правят анализи. Аз си мисля, че българският народ прозря за какво става въпрос. На страната са е нужна сигурност, стабилност и спокойствие, подобни аматьорски изпълнения не са здравословни – нито за българската икономика, нито за обществено-политическия живот“, заяви още Красен Кралев.