Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бойко Борисов: Аз се радвам на „Възраждане“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов e бил против внасянето на вот на недоверие към правителството на Кирил Петков от страна на партията му. „Бях против да се иска вот на недоверие на кабинета „Петков“. Не че не го заслужават. Не, че не трябва да си отидат веднага, защото кражбите и корупцията в момента са в небивали размери, всичко се изнася към Швейцария“, заяви Борисов пред жените от ГЕРБ, които провеждат лятната си академия в курорта „Албена“. Кой все пак е взел решението за внасяне на вот на недоверие, щом той е бил против, не стана ясно.

Борисов коментира политическата и икономическата криза, очертавайки, по думите му, тезисите на ГЕРБ за предстоящата предизборна кампания. Първо премина през критика на езика на омразата и крайните разделения, наложени от партиите в последните 1-2 години, разкритикува и икономическата и финансова политика на управляващите като абсолютно катастрофална за страната и българския народ. Повтори и тезата за дълга, на който настоящите управляващи обричат следващите поколения „с ясната загриженост – те счупиха държавата. Нашите деца къде ще живеят, техните ще си отидат, а нашите?“

Политическата криза, настъпила в страната от една седмица, се дължи според Борисов, на „абсолютната безпринципност на политическите партии, които говорят само заклинания – без този, без онзи“ и на насажданата омраза сред хората. Затова и са се разпаднали, но в управлението и парламента Борисов вижда: „Това е абсолютна шизофрения.“ Той разкритикува и протестите и противопоставянето – „А ако и аз продължа в тази посока?“

С призива „Проявете малко разум!“ Борисов очерта тезите, които ще предложи на комисията на ГЕРБ за предизборната кампания, макар и това да бе единственото споменаване за това, какво очаква държавата и за какво се готви ГЕРБ в момента.

Борисов по-скоро очерта възможните партньорства и взаимодействия с останалите партии.

„Съюзниците трябва да се направят по осите, по темелите, по които са направени“, заяви Борисов. С коментар той изброи: диверсификацията на енергийните доставки, демографската криза, образованието и толерантността между различните етноси и социални групи в България, евроатлантическата ориентация на България, осъждането на руската агресия в Украйна.

Всички, които искат да постигнат пълното диверсификация на газ са с нас… Всяка партия, която е „за“ дългосрочен договор за втечнен газ – ние сме съюзници.“ Тук Борисов напомни за приноса на ГЕРБ за диверсификацията, като по думите му „ние сме направили всичко“, а като пример даде и гръцката връзка и връзката с Турция без обаче да посочва конкретните проекти с имена.

„Ние сме партия на всички, и на турци, и на католици“, посочи Борисов в тезата, че трябва да се обърне внимание на всички райони в страната, включително и на неговорещите български език, но е неговорещите книжовен турски език. По финансовите параметри Борисов се изказа за спазване на параметрите от Маанстрих и бюджетна дисциплина: да харчим толкова, колкото изкарваме.

„Осъждането на руската агресия. Всяка партия, която я осъжда е наш съюзник“, отсече Борисов, който смята, че дебатът за външнополитическата ориентация на страната, от една страна е решен, тъй като и дума не може да става за референдум за членството ни в НАТО, но, от друга страна заяви, че трябва да се води дебат, но политически и в парламента.

„Аз се радвам на „Възраждане“ – кой представлява проруските хора в момента“, посочи Борисов, явно с критика към БСП и лидера Корнелия Нинова, които според него са отстъпили от позициите си.

„Искам истински политически спорове да се водят в парламента, да се надделява с разум и отношение“, заяви Борисов, а като пример посочи и че такъв дебат трябва да се проведе и за влизането в еврозоната.

Членството в НАТО – не може да се ходи референдум за това, според Борисов, който поясни, че геостратегически светът се променя с часове и въпросът е от коя страна стоим ние и по това не може да има спорове.

„Всеки, който е от тази страна е наш потенциален партньор. Няма значение кой е Христо, кой е Петков…“, въпреки че спрямо премиера Борисов е възмутен, че си позволява да хвърля определения като „мафия“. Заради такива изказвания, според Борисов: „най-накрая ще се окаже, че двете най-големи партии ще са в опозиция, а малките и дребните ще управляват.“

„И в най-тежки времена – по време на войните лидерите са развявали бялото знаме и са заставали по средата да търсят изход. Не правим нищо принципно. Петков казва, че няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, ИТН. Най-голям си, ама малките искат да си играят с друг. Уважете избора на хората. Щом толкова българи отиват и гласуват за тези партии, той си позволява квалификации от рода на „Мафия“. Това са българските избиратели. Искам да им угодя. Борисов да слезе – Борисов слезе, нито съм премиер, нито – депутат. Седя си в централата, ходя си на партийни мероприятия… Сега обаче има друго – да съм на първия ред. Кое от двете искате?“, пита се още бившият премиер.

Но се пита за какви сенки говори Кирил Петков: „В кои сенки сме се скрили, всички медии са поканени, ето, можете да ми задавате въпроси“, подкани лидерът на ГЕРБ присъстващите журналисти. Въпроси обаче не бяха зададени, съобщава news.bg