Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ свалиха кабинета Петков

Правителството падна след успешен вот на недоверие. Това стана с гласовете на 239 народни представители. „За“ гласуваха 123, против 116. Въздържали се нямаше, съобщава news.bg

Депутатите от „Има такъв народ“, „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ свалиха от власт кабинета на Кирил Петков. Вотът бе иницииран от ГЕРБ, а мотивите са провал за финансова-икономическата политика. Дебатите по него продължиха осем часа.

Така правителството изкара мандат от едва 7 месеца. Следва рулетка на мандатите от президента Румен Радев, като първият мандат отново ще отиде в парламентарната група на „Продължаваме промяната“. В кратка реч след гласуването Петков заяви, че за него е било чест да води правителство, свалено от „Пеевски, Трифонов, Борисов и Митрофанова“.

„Обещаваме, че ще продължим в битката да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без мафия и задкулисие, една нормална, европейска държава“, посочи още премиерът, вече в оставка.

ГЕРБ обяви падането на 99-ия кабинет в историята на България от вот на недоверие. Депутатът Десислава Атанасова отбеляза, че това е „историческо събитие“. По време на думите й и заявката за декларация на ГЕЕБ/СДС кабинетът Кирил Петков и депутатите му напуснаха пленарна зала.