Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борислав Сандов: „Брикел“ пуши отвсякъде, такова предприятие не би трябало да работи в Европа

Не съм влязъл в ролята на нарушител в „Брикел“, а в ролята на проверяващ. Мога да вляза в частно предприятие, ако то подлежи на контрол от МОСВ. Това каза в предаването „Лице в лице“ вицепремиерът и министър на околната среда в оставка Борислав Сандов.

„В момента на проверката има два контролни органа на място. Категорично не е вярно, че съм бил в нарушение. Не може проверяващите да бъдат държани на портала, докато през това време могат да се прикриват нарушения“, каза Сандов.

„Комплексната проверка на няколко институции посочва нарушения. От пожарната са установили повече от 15 нарушения, свързани с пожарната безопасност“, добави още той.

„Нашата проверка установи драстични нарушения – много високи нива на фини прахови частици и серен диоксид. Нивата бяха 25 пъти повече от допустимото в рамките на час. Централата пуши отвсякъде. Нито един от хората на терен не беше с маска или с каска. Един от инспекторите ни припадна по време на инспекцията“, отбеляза Сандов.

По думите му от „Брикел“ имитират аварии, за да работят през аварийния комин на предприятието.

„Пушекът излиза от прозорци, от пролуки, отвсякъде. Това се прави, за да не можем да установим реалните комисии, които се измерват само на по-ниския комин“, каза той.

„Такова предприятие в Европа, в цивилизования свят не би трябвало да работи никъде“, подчерта Сандов.

Той добави, че не е вярно, че огромен брой хора ще останат без работа, ако „Брикел“ бъде затворен. Попитан дали няма избирателност при проверките, Сандов увери: „Имаме еднакъв аршин, еднакви норми към всички компании“.