Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Начини на поведение на селяндурите във Варна

Допада ми следното определение за селяндур: Човек с ниска култура, липса на вкус и беден речник, чиито постъпки или изказвания са социално неприемливи. Варна се препълни със селяндури. Не селяни. Аз уважавам селяните. А селяндури, които налагат идиотските си норми на поведение. Които са:

– Да надуват музика до откат в бричките си и да гледат самодоволно. Тази тъпотия става все по-популярна.

– Да карат, като изоглавени по улиците, да форсират коли и мотори.

– Да хвърлят боклуци, където им падне. Селяндури, Варна не ви е бащиния! Тя е красив, гостоприемен град! Хвърляйте боклуци в градчетата и селата, откъдето сте допълзяли!

– Да палят огньове по дворове, да пекат пържоли и риба по балконите и да крещят!

– Да надуват чалга, когато се съберат 2-ма и повече селяндури.

– Да не ходят в къщи с чехли, а да тропат боси денонощно. Постоянно да местят шкафове, дамаджани, да суркат столове и маси.

– Да си изтупват чергите и покривките през балкона.

Варненци сме толерантни хора и селяндурите намериха благоприятна почва за живот в морската столица. Те не възприемат нищо от нормите на поведение в големия град. Те са като араби, които цял живот не се интегрират в мястото, където живеят. Те са нагла паплач, която ти се озъбва, ако й направиш забележка. 10 години над нас живеят двама младежи. Културни, поздравяват. Но момчето трябваше да отиде да работи в чужбина, за да разбере, че в къщи се носят чехли, а момичето още тупа чергата си от балкона.

Жалкото е, че селяндурите във Варна станаха много. Налагат нормите си на поведение и младите хора ги възприемат, като нормални. Отпорът срещу простотията е труден. Селяндурите са интуитивни, нагли и безочливи. Но в тази страна има закони и дълг на всеки здравомислещ българин е да направи така, че селяндурът да усети силата им.

Иво Югов

www.barometar.net