Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Даниела Фархи: В курортите на Гърция само усмивки и спокойствие

Град Александруполис, Фарът

Журналистката Даниела Фархи сподели в профила си във фейсбук впечатленията си от почивката си в гръцките курорти, град Александруполис и село Керамоти:

Трябва да изнесем малко местни еколози и управници в Гърция, за да изравним баланса на силите извън природните дадености. Пресни впечатления от Александруполис и Керамоти. На крайбрежните алеи кипи живот, масите на заведенията са от двете страни на улицата. По нея вървят коли, сервитьори с табли, клиенти…в Керамоти видяхме и 6 пожарни, чакащи за ферибота за Тасос, където няколко дни бушува огнена стихия. И всички си правят път, няма сърдити клаксони или псуващи пешеходци, само усмивки и спокойствие.

Плажът на Керамоти

На огромния плаж барове предлагат чадъри, шезлонги (не пластмасови) без никаква такса. Сервитьори обикалят през целия ден, за да поръчаш нещо, ако решиш. И менюто е на QR код на чадъра. Огромна ивица за свободно плажуване, безплатен голям паркинг, екокъмпинг в горичка, където няма кърлежи и други опасни буболечки, но не е безплатно и има кошове за боклук и тоалетни. Ниски китни хотелчета с кокетни декоративни оградки и небетониран въздух.

Просто, чисто, лесно достъпно. Не се сетих за точно такъв плаж у нас. Има прекрасни, чисти ивици, но за паркинг и едно кафе или бира отиват поне 10 евро, за сянка дума не отварям, а до дивите трябва да си готов да си рискуваш колата.

За бетонираните големи курорти, за липсата на места за паркиране в пълните и също толкова китни малки крайморски селища и за авантаджиите с каравани и палатки също мълча. Част от тези проблеми са трудно решими, други – не. Стига да има мисъл и воля.

barometar.net