Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Министърът на туризма: Да сте чули грък да каже нещо лошо за Гърция? А турчин за Турция?

Наваксахме изоставането на туристическия сезон от 2019 г. Значително по-добре сме и от миналата година, и като брой туристи. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ служебният министър на туризма Илин Димитров. Има спад на руски туристи, но въпреки всичко над 60 000 души от Русия са посетили България. Това са главно собственици на имоти, които пътуват през Турция и стоят у нас около месец, уточни министър Димитров. Според него в момента пазарът ни е много гъвкав и Министерството на туризма работи в посока засилване на крилата на сезона с балнеотуризъм и приключенския туризъм. Той сподели, че родният турист продължава да избира България.

„Родният турист се оказа, че продължава да предпочита България и аз съм безкрайно щастлив. Напук на всички статии, които са с негативната анотация, всъщност се оказва, че българският турист, нивата му са като нивата от предишната година, а знаете, че предишната година не можехме да пътуваме. Т.е. въпреки отворените граници, въпреки свободното придвижване – да, имаме засилен трафик извън България, но българските туристи остават на ниво 3,3-3,4 милиона дотук на годишна база, говоря от началото на годината до днес. И това означава, че те харесват нашия продукт, това означава, че на тях им допада обслужването тук, което говори за добър продукт “, каза министър Илин Димитров.

Министър Илин Димитров каза още, че трябва да се обърне начинът, по който се говори за българския продукт и пазар. Уточни, че ние сме критични туристи и забелязва, че във времето се е наложил много лош изказ относно родния ни туризъм. Това вреди на България, категоричен бе министър Димитров.

„Грък би ли казал нещо лошо за Гърция? А турчин за Турция? Всички си хвалят продукта. Това трябва да почнем да правим и ние – да показваме хубавите места“, обясни той. Според него условията са хубави и можем до края на месец септември да се насладим на морето, но е много важно как говорим за продукта ни.