Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних се срещна с посланиците на Египет и на Саудитска Арабия

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланиците на Арабска Република Египет – Н. Пр. Халид Емара, и на Кралство Саудитска Арабия – Н. Пр. Халид Факих. Срещата бе организирана по инициатива на Николина Ангелкова, министър на туризма в периода 2014-2020 г. Кметът запозна гостите с основните приоритети на Варна – изграждането на АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“, както и на новата Индустриална зона, които бяха забавени повече от година и половина заради липса на държавна подкрепа.

Кметът Иван Портних подчерта, че Варна се развива като Град на Знанието, а туризмът е важен приоритет, който общината се стреми да развива през 4-те сезона. Благоприятни условия за това дават множеството минерални извори, които могат да бъдат използвани за спа туризъм. Той припомни, че летището във Варна поддържа над 30 въздушни линии с цял свят, което създава отлични предпоставки за бизнес и туризъм.

Н. Пр. Халид Факих заяви, че скоро е провел среща с министъра на икономиката, на която е договорено развитие на двустранното сътрудничество между България и Саудитска Арабия в сферите на хотелиерството и инфраструктурата.

Н. Пр. Халид Емара, от своя страна, сподели, че се радва, че Варна е град, който привлича много студенти от Египет. Той подчерта, че може да се търсят възможности за развитие на двустранните взаимоотношения в областите образование, зелена енергия, умни градове, туризъм. Н. Пр. Халид Емара допълни, че е възможно фирми от Египет от сферите на мебелното производство, фармацията и агропродуктите, които търсят достъп до пазарите на ЕС, да проявят интерес към Икономическата зона на Варна. Николина Ангелкова припомни, че България вече има сключени меморандуми за сътрудничество в сферата на туризма и с Египет, и със Саудитска Арабия, които са добра основа за развитие на сектора и насърчаване на инвестициите. Тя заяви, че отлични възможности за надграждане на това сътрудничество могат да бъдат провеждането на международен форум, с участието на Египет и Саудитска Арабия, провеждането на съвместни културни събития и промоции, отваряне на авиолинии Варна-Рияд и Варна-Кайро. Кметът Иван Портних каза, че би се радвал Варна да бъде домакин както на бизнес форум, така и на културни прояви.

barometar.net