Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Даниел Лорер „изплува“ в компанията, продала ненужния софтуер за 1,7 млн. лв. на НСБ

Нов скандал, свързан с договорите, подписвани в Министерството на младежта и спорта и дружествата му по време на управлението на Радостин Василев, са разкрили вътрешните проверки, назначени от служебния министър Весела Лечева, съобщава Tribune.bg.

В аферата с ненужния софтуер за 1.7 милиона лева на „Национална спортна база“ ЕАД вече изплува и името на бившия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Вчера в интервю за „България он ер“ Лечева съобщи, че компанията, продала ненужния софтуер, е подписала анекс към договорите, с който ще върне вече получените над 1 милион лева от НСБ ЕАД. “Фактът, че самата компания реши да върне парите показва нецелесъобразността. Това е прецедент”, коментира министър Лечева и ден по-рано в интервю за sportal.bg.

Тя поясни, че всички вътрешни проверки все още продължават, а когато приключат и съобразно откритите нередности ще бъде решено какви материали да бъдат изпратени в компетентните разследващи органи – полиция и прокуратура.

Според източници на Tribune.bg покрай имената на длъжностните лица, които се появяват в документацията, свързана със сделката за ненужния софтуер – бившия министър на спорта Радостин Василев и подчинените му ексшефове на НСБ ЕАД Венцислав Петков и Владислав Божиков, изплува и името на доскорошния министър на технологиите и иновациите Даниел Лорер. Установени са негови връзки в съвсем близкото минало с компанията, която е продала софтуера, а сега се е съгласила да връща парите.

Миналата седмица министър Лечева съобщи в интервю за БНТ, че всички договори от последните дни на предишното управление на спортното министерство, свързани с финансови разходи, ще бъдат дадени на прокуратурата. След тази нейна медийна изява е подписан и споменатият анекс за връщането на парите.

Създаденият от Даниел Лорер инвестиционен фонд “БрайтКап венчърс” всъщност е сред големите инвеститори в компанията „Софтуер Груп БГ“ АД, на която НСБ ЕАД е платила 1 087 057 лева на 4 август тази година, установи Tribune.bg, след като се запозна с фактурите за извършените плащания.

На 13 септември Министерството на младежта и спорта (ММС) официално съобщи, че на 1 август изпълнителният директор на НСБ ЕАД Венцислав Петков е подписал договори за закупуването на софтуер на обща стойност от 1 746 600 лева с включен ДДС като 1 087 057 лева от тях вече са платени. ММС не съобщи името на компанията, но уточни, че плащането на тези суми е извършено на 4 август в банков клон с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на НСБ ЕАД за онлайн разплащания. А сумата сериозно надхвърля размера на еднократните плащания по сключени договори от дружеството през последните години.

Във фактурите, с които Tribune.bg разполага фигурира името на компанията – “Софтуер Груп БГ“. Неин шеф е бизнесменът Калин Радев, а сред големите инвеститори във фирмата е фондът за рискови инвестиции “БрайтКап венчърс”. Този фонд е създаден през 2018 г. от четири лица – Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова. Според вестник „Капитал“ само месец след създаването си “БрайтКап венчърс” на Лорер влага 2,65 милиона евро в българската софтуерна компания „Софтуер груп БГ“.