Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Българите произнесоха присъдата си към политиците: Разберете се или ще правите избори до дупка!

При очаквано ниска избирателна активност изборите приключиха без изненада. Коалицията ГЕРБ/СДС ги спечели и този път гадателите /социолозите/ познаха. ПП са на второ място с разлика от 4-5 процента, трети са ДПС, Възраждане“ са на четвърто място, БСП на пето, шести са „Демократична България“.

На следващите две места са „Български възход“ на Стефан Янев и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Какво показват изборните резултати?

ГЕРБ са мобилизирали актива и симпатизантите си и са първа политическа сила. Харизмата на Борисов още работи, въпреки изхабяването й по време на 12 годишното му управление. Трудно е да се предвиди какво щеше да стане, ако Кирил Петков беше управлявал България 12 години?! За няма година той сътвори толкова гафове, че е готов за рекордите на Гинес.

Но българите дават втори шанс на ПП – второто място е индикатор за това. И показва, че желаят промяна в Статуквото. Но тази промяна няма как да се случи с участието на ДПС и БСП.

ДПС имат добър резултат, но поради слабия резуллат на другите партии. Твърдият електорат на партията продължава да я подкрепя – въпреки бедността, в която живее.

Дали лидерът на Възраждане Костадин Костадинов е спечелил гласове с категоричната си позиция България да излезе от НАТО и ЕС? Възможно е. В свое изявление тази вечер той бе категоричен, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат. Много българи подкрепят инвазията на Русия в Украйна и те са гласували за Възраждане. Дори и популист, Костадинов е припознат и от избиратели на БСП и Има такъв народ.

Демократична България запазват резултата си и от ПП могат да съжаляват, че високомерно отхвърлиха предложението им за коалиция преди изборите.

Представянето на БСП е поредният провал под ръководството на Корнелия Нинова – тя явно е решила да изпревари Станишев, който имаше 12-13 загубени избори срещу ГЕРБ.

Провал е и резултатът на Има такъв народ – българите не простиха на Слави, че два пъти не успя да състави правителство.

Партията на Стефан Янев влиза в парламента, но нейното бъдеще е неясно – тя акумулира протестен вот, който е променлива величина.

Изводът

При така получените резултати ще бъде трудно, но не и невъзможно да се състави правителство. Българите,които гласуваха произнесоха своята присъда и тя е: Господа и госпожи политици, разберете се или се ще правите избори до дупка!

Което означава Борисов и Кирил Петков/Асен Василев да преглътнат егото си и обединени от евроатлантическите приоритети да съставят правителство.

Както стана ясно от думите на Кирил Петков това няма да се случи.

Присъдата на негласувалите е ясна – тя не подлежи на коментар.

Иво Югов

barometar.net