Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Списание пише за Варненския некропол, а Музей на открито – кога?

Списание „Нешънъл Джиографик България“ посвети 27 страници на най-старото обработено злато в света, открито преди 50 години във Варненския халколитен некропол.

Публикациите станаха възможни след покана от кмета Иван Портних към екипа на списанието за отразяване на половинвековния юбилей от откриването на златното съкровище.

Б.Р. – Ако в Гърция бяха открили Варненския халколитен некропол щяха да продънят небесата и да го рекламират във всички световни медии. Гърците щяха да привлекат и милиони туристи. Но Варна не е Гърция и нашето съкровище обикаля европейските музеи за жълти стотинки. И ще продължи да обикаля – докато във Варна не бъде направен Музей на открито на некропола, с възстановка на гробовете, с екскурзоводи, със съпътстващи исторически презентации. Идеята за такъв музей е от 1989 г. и е на Иван Иванов – археолога, който проучи некропола и го опази от домогванията на софиянци. Иван Иванов е споделял разочарованието си, че Варненския некропол обикаля музеите в Европа за нищожни суми и почти не се задържа във Варна.

Парцелът, където бе открит некропола вече е държавен и нищо не пречи на местната власт /с подкрепа от правителството/ да изгради такъв музей. Да се направи мащабна рекламна кампания и Варна да привлече туристи от цял свят.

За жалост изтървахме и шанса да привлечем европейски средства за изграждането на Музей на открито, след представянето на Варненския некропол в Европейския парламент, организирано от евродепутата Емил Радев. Изтървахме и момента, когато европейските медии пишеха за некропола. Колко момента /години/ още трябва да пропилеем?

barometar.net