Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Огнян Минчев: Борисов е достатъчно хитър да не позволи да бъде срутен толкова бързо

Вървим към нови избори и нищо положително не може да се формира в тази токсична среда. Около тази теза се обединиха политолози и социолози по време на Втората дискусия на тема „Изборите – решение или продължение на политическата криза“ в Софийския университет. Организатор на събитието е аналитичен клуб „Екзаминър“, съобщава fakti.bg

По време на дискусията акцент беше поставен върху сегашната политическа ситуация, невъзможността да се избере председател на Народното събрание вече втори ден, липсата на компромис и дали е необходима промяна на сегашната Конституция, уточнява БТА.

Изборите не са просто неизбежни, те са задължителни, заяви социологът Андрей Райчев. Според него 2/3 от политическите формации са токсични, като това изключва мнозинство в парламента. По думите му импулсът, който изпраща народът е „Управлявайте, но не се съюзявайте с никого.“

Райчев обясни, че политическите формации се страхуват от две неща: Първият страх е да чуят: те са предатели. Второто видение, което се надига, е това те да бъдат обявени в несъстоятелност. Според него то може да струва на България парламентарната система.

Имаме не толкова политическа криза, колкото имаме ирационални политици. Няма как да направиш правителство, като отказваш да говориш, а казваш „ще направя правителство без тях“, коментира проф. Румяна Коларова. По думите ѝ има моменти, които са свързани с ирационалността на самите послания. Другата страна е ирационалността на избирателите, добави тя. По думите на Коларова решението е изборите да бъдат веднага.

Ако този парламент, не излъчи правителство, зимните избори ще донесат големи изненади. Прогнозата ми е мрачна, ако няма правителство, което да елиминира политическото безхаберие, заяви Михаил Иванов.

Според политологът Димитър Ганев не е така, че изборите няма да променят нищо. По думите му те създават нова ситуация.

Асен Агов изтъкна, че за него атмосферата по време на вчерашното заседание на парламента е била отровена тотално. В тази атмосфера не може да се роди нищо положително, заяви той.

Според него сегашната Конституция е загинала с всичко, което се случи до момента. България има нужда от дълбока ревизия на тази Конституция. Трябва да мислим как да се подготви обществото за това, отбеляза той.

Политологът Огнян Минчев заяви, че в конкретната ситуация има два подхода: Единият е да се съобразяваме с правилата на диалога или да тръгнем по пътя на радикализацията – колкото по-зле, толкова по-добре. В настоящата ситуация има такива сили, които биха излезли победители, каза той.

По думите му в момента се намираме в такава ситуация – нови и стари, които играят същата игра „падне ли ГЕРБ, ние сме“. Какъвто и да е Борисов, очевидно е достатъчно хитър да не позволи да бъде срутен толкова бързо. Въпросът е дали трябва да се съобразяваме с ГЕРБ, или да играем на всичко или нищо, каза той и добави, че сме тръгнали в посока да изживеем нова радикална криза. Според него Конституцията не е проблем.