Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Виктор Орбан: Европейския съюз ще свърши точно като СССР

Унгарският премиер Виктор Орбан направи днес завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията от 1956 г., и днешните институции на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В деня, в който в Унгария се отбелязва 66-ата годишнина от потушаването на въстанието, Орбан намекна, че ЕС, който се опитва да спре отстъплението от демокрацията в Унгария, ще свърши като Съветския съюз, който се разпадна преди повече от три десетилетия.

„Нека не обръщаме внимание на тези, които стрелят по Унгария от сенките или от наблюдателните кули на Брюксел.

Те ще свършат точно като своите предшественици“, каза Орбан в реч пред подбрани гости на събитие в градчето Залаегерсег, Западна Унгария, нарушавайки традицията речите за годишнината да са в Будапеща.

Отсъствието му от столицата на един от най-важните национални празници в Унгария се свързва с факта, че правителството е изправено пред все по-голям натиск от постоянната вълна от протести на унгарски учители и ученици, отбелязва АП. Учителите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Поредният им протест беше планиран за днес в Будапеща.

Орбан, който описва управлението си като „нелиберална демокрация“ е изправен и пред заплахата от орязване на европейски фондове заради състоянието на демокрацията и предполагаема корупция. В опит да спаси част от средствата от европейските фондове унгарският парламент неотдавна прие ново антикорупционно законодателство. Все още обаче има риск страната да изгуби милиарди евро фондове като наказание за нарушаване на демократичните стандарти – нещо, което неотдавна доведе до обезценяване на националната валута и икономически проблеми.

„Бяхме тук, когато първата завоевателна империя ни нападна,и ще бъдем тук, когато последната се разпадне“, каза днес Орбан и добави: „Ще понесем каквото трябва и ще отвърнем с каквото можем. Когато се налага, вадим мечовете и се съпротивляваме, когато се задават дълги години на потисничество“. „Ние сме победители, дори когато сме победени“, завърши речта си Орбан, предаде БТА.