Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Несправедливите двойни стандарти за Шенген подхранват евроскептицизма

EP Plenary session – The recent JHA Council decision on Schengen accession

Несправедливите двойни стандарти, които оставиха България и Румъния извън Шенген, подхранват евроскептицизма. Това предупреди от трибуната на Европейския парламент българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той взе участие в провелото се по време на настоящата пленарна сесия в Страсбург обсъждане относно последното решение за разширяване на Шенгенското пространство. Припомняме, че на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи миналата седмица беше дадена зелена светлина за пълноправното членство на Хърватия, но бариерата пред България и Румъния остана спусната, въпреки че отдавна са покрили всички технически критерии за Шенген.

„Решението на Съвета България и Румъния да останат в чакалнята на Шенген даде повод за антиевропейско говорене, което поставя под съмнение едни от най-големите достижения на Европейския съюз”, коментира Емил Радев. По думите му ЕС не трябва да допуска двойни стандарти, защото те засилват евроскептицизма „особено сега, когато Европа не е същата и трябва да защитаваме ценностите си”.

„Разширяването на Шенген означава повече сигурност”, изтъкна българският евродепутат и призова Съвета „в най-кратки срокове да вдигне бариерата пред България и Румъния, за да не се разколебава доверието в ЕС като проект на равностойно партньорство и солидарност”. „Вече 11 години пълноправното ни членство е заложник на вътрешнополитическите проблеми на други държави, въпреки че покриваме всички критерии. Така не се гради доверие в принципите на Европейския съюз!”, заяви Емил Радев по повод ветото на Австрия и Нидерландия за присъединяването на страната ни. „България пази една от най-тежките външни граници на ЕС – тази с Турция, и съвсем не сме сред най-слабите звена в системата за граничен контрол. Български гранични полицаи дори загубиха живота си, бранейки общата ни сигурност”, припомни още евродепутатът.

Решението от 8 декември, с което България и Румъния останаха извън Шенгенското пространство, беше остро критикувано от представители на ЕП от целия политически спектър.

„От гласуването миналата седмица срещу приемането на двете държави печели само един и той е в Кремъл”, заяви Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи. Тя обяви, че предизвикателствата в ЕС не бива да се бъркат с критериите за Шенгенското пространство, а то има нужда от България и Румъния. Според еврокомисаря двете страни са напълно готови да прилагат високите стандарти на Шенген ефективно и надеждно. Илва Йохансон приветства решението за приемане на Хърватия и се ангажира да работи пълноправното членство на България и Румъния да стане факт през следващата година.

Владимир Балаш, министър на образованието, младежта и спорта на Чешката република – страната, която председателства Съвета на ЕС до края на годината, на свой ред увери, че Шенгенското пространство ще бъде завършено само след присъединяването на България и Румъния. „Приемането на двете държави ще бъде принос към опазването на границите на ЕС”, категоричен бе Балаш и информира, че шведското председателство е изразило готовност да работи за постигането на необходимото единодушие в Съвета през следващите месеци.

barometar.net