Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Банкери се опитали да убедят Путин да не нахлува в Украйна

Ръководителят на Сбербанк Герман Греф и председателят на централната банка на Русия Елвира Набиулина са се опитали да разубедят руския президент Владимир Путин да не нахлува в Украйна, твърди британският вестник Financial Times.

Месец преди Русия да започне пълномащабно нахлуване в Украйна доверени икономисти са посетили Путин в резиденцията му в Ново-Огарьово, за да го информират за възможните последици от западните санкции, пише вестникът, позовавайки се на свои източници.

Според тях Греф е направил презентация от 39 страници пред Путин, в която е предупредил руския президент за катастрофалните последици, които могат да последват, ако напрежението около Украйна, което вече е достигнало кулминацията си, ескалира още повече.

Изданието нарича Греф близък съюзник на Путин от времето на работата му в кметството на Санкт Петербург през 90-те години, когато бъдещият шеф на Сбербанк е имал репутацията на най-либералния член на разширения кръг на Путин.

Набиулина, „уважаваният управител на Централната банка“, и някои други икономисти са споделили страховете на Греф и са помогнали за подготовката на презентацията, следва от публикацията. Презентацията също така предупреждава, че „строгите санкции“ срещу Украйна могат да предизвикат паника на финансовите пазари и да върнат руската икономика десетилетия назад (а качеството на живот на руснаците ще изостане дори от нивото на развиващите се страни).

Докато Греф е говорел за възможните последствия, Путин го е прекъснал и го е попитал какво трябва да направи Русия, за да избегне най-лошото от санкциите.

Твърде плахи, за да предупредят директно Путин срещу военна ескалация, технократите не са представили ясно решение – те не са посмели да кажат директно на Путин, че е изправен пред геополитическа катастрофа. Те са напуснали срещата, без да знаят какво точно е планирал и дали е взел предвид тяхното послание, твърди изданието.

„Те бяха достатъчно смели да поискат среща, но не успяха да предадат посланието си“, казва един от източниците на вестника. Отказът на Путин да се вслуша в предупрежденията опустоши технократите. „Никога не съм виждал (Греф) такъв. Беше напълно съсипан, в състояние на пълен шок“, каза мъж, видял банкера в първите дни на войната.