Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Може ли некадърникът да твори? Може, дори да е Максим Генчев!

Може ли некадърникът да прави изкуство? – отговорът на този въпрос стана актуален след филма на Максим Генчев за Ботев. Както и след филма му за Левски, Генчев е подложен на унищожителна критика от зрителите. Има и положителни отзиви, но те се губят в морето от недоволство.

Но защо зрителите искат на Максим Генчев да се забрани със закон да прави филми? Той явно обича киното, иска да е режисьор и щом намира финансиране за филмите си и актьори, които му се доверяват – защо да не прави филми? Дори да са слаби, идиотски, некадърни – това е негово право. Който иска да ги гледа, който е почитател на други режисьори – да гледа тях. Генчев посягал на светините Ботев и Левски – аргумент с възпитателен характер, който също няма да го спре. Според недоволните зрители, човекът е решил да прави филми за национални герои на читалищно ниво – с тази разлика, че не ги прожектират в едно читалище, а по БНТ.

Но няма закон, който да спре и най-яркият некадърник да твори.

Спомням си колко некадърен певец беше Богдан Томов, но пееше човека. Една певица Роберта, и тя виеше като хиена, но не й забраниха да пее. В по-ново време, когато зърна актьора Ивайло Захариев ми идва да счупя телевизора, играе като дърво, но какво да направя? – канят го човека, снима. Винаги е имало некадърни певци, актьори, писатели, журналисти, художници, режисьори.

Възможно е и Максим Генчев да е некадърен /силите ми стигнаха да гледам само трейлърите на филмите му/ – но ако нямаше некадърници как щяха да изпъкнат талантливите?

Иво Югов

barometar.net