Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Максим Генчев се увърта около щерката на президента за нов филм

Режисьорът Максим Генчев, който скандализира обществото с филма си за Ботев, е намерил сериозна протекция за бъдещите си творчески намерения. Генчев си навлече гнева на публиката преди години с филма си за Левски, но това не му попречи да работи по лента за трета историческа личност.

Генчев е ангажирал дъщерята на президента Румен Радев – Дарина Радева, която грейна до баща си и президента на Австрия на новогодишния концерт на Виенската филхармония – за главна роля във филма „1349“ по повестта на Иван Вазов „Иван Александър“, съобщава епицентър.

За това се похвали самият режисьор, който изобщо не обръща внимание на унищожителните критики за последната си екранизация, която буквално окарикатурява Христо Ботев.

Филмът „1349“ е спечелил субсидия за кинопроизводство от Българската национална телевизия през тази година.

Това ще бъде първата екранизация на повестта „Иван Александър“, по която Вазов прави пиесата „Към пропаст“.

В сценария, който не следва буквално текста на Вазовата пиеса, Царство България представлява развита европейска държава от XIV век. В двора четат Бокачо и Петрарка, а болярите и цялата царска свита са типични европейски аристократи.

„Все още не е приключил кастингът на всички роли“, уточни преди седмица Максим Генчев.

„Предстои да бъде избран актьорът, който ще изиграе цар Иван Александър. Изискванията към него са много, като едно от тях е високият ръст“, подчерта режисьорът.

Дарина Руменова Радева ще играе еврейката Сара, в която царят се влюбва и заради която се разделя с жена си царица Теодора.

Младата актриса учи III курс в НАТФИЗ в класа на Пенко Господинов.

Според Максим Генчев тя притежава сериозен актьорски потенциал, заради който е станала титуляр след проведен кастинг за ролята.

Снимките на лентата започват през април, а по план най-късно през януари 2024-а филмът „1349 лето Господне“ трябва да бъде по кината, похвали се копродуцентът на филма Десислава Ковачева, която заедно с Максим Генчев е моторът на продукцията.

Продуцент е БНТ, която го финансира с 300 000 лева, като 6 месеца след излизане на филма по кината той ще бъде излъчен и по обществената телевизия.

„Дарина бе избрана на кастинг измежду няколко претендентки. Не знаехме, че е дъщеря на президента. Тя е много екзотична. Търсехме визия, която да не е съвременна. Освен много талантлива като актриса Дарина носи ретро излъчване, с което много ни впечатли“, сподели Деси Ковачева, която бе двигател и на филма „Ботев“.

Предвидени са 20 снимачни дни. Най-много от тях ще бъдат в Бачковския манастир, където се пази единствената икона на цар Иван Александър, рисувана по негово време. Той е и ктитор на обителта.

Там ще бъде пресъздаден по специален начин и уникалният царски дворец на владетеля, който е бил най-големият в Европа по време на Средновековието.