Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.09.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория Светът

Съветник на Виктор Орбан: Неолибералният модел налаган от САЩ е изчерпан

„Неолибералният модел на доминирания от САЩ световен ред се е изчерпал, но как ще изглежда новият модел предстои да видим, тъй като неговите очертания едва започват да се оформят.“ – посочва в статия на политическия съветник на министър-председателя на Унгария Балаш Орбан, който очерта тезите от неотдавнашната реч на премиера Виктор Орбан на закрито заседание в унгарската фондация Калман Сел. Статията е публикувана от Mandiner.

„Неолибералният модел на глобализация се изчерпа“, пише той.

„Съвременният модел на глобализация беше създаден след разпадането на Съветския съюз – обясни Балаш Орбан – Той се основаваше на еднополюсен световен ред, ръководен от Съединените щати и базиран всъщност на неолиберални принципи.

Авторът смята, че този ред започва да се разпада в резултат на „липса на регулация и държавен контрол“ върху икономиката и финансите, което за първи път беше демонстрирано от световната криза от 2008 г. „Събитията от 2010-те години – миграцията, Брекзит и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ – показаха, че неолибералният световен ред не работи както преди и губи легитимност. И пандемията, която избухна през 2020 г., още веднъж потвърди уязвимостта на неолибералния световен ред.

Началото на конфликта между Украйна и Русия ясно показа, че настоящата западноцентричност не може да бъде устойчива, тъй като съперниците на Запада се засилиха, в не малка степен благодарение на либерализацията на търговията и икономиката“, казва в статията съветникът на унгарския премиер.

Очертавайки възгледите на ръководителя си, Балаш Орбан отбеляза, че „контурите на новия ред все още се очертават“, но Западът, който все още се ръководи от Съединените щати, се опитва да „запази поне частично господство“.

За тази цел се предприемат различни действия – от прекъсване на международните икономически връзки (това, което в западната терминология е известно като „разединяване“) до възраждане на блокове от времето на Студената война.

Унгарското правителство счита, че подобен подход не е в негов интерес. „Не да разделяме, а да обединяваме – това е стратегията на Орбан за следващото десетилетие“, подчерта съветникът на ръководителя на унгарското правителство.

Той отбеляза, че според премиера Орбан само при това условие Унгария ще може да изпълни основната си стратегическа задача за следващото десетилетие. Тя е „да напуснем групата на страните със средни доходи и да настигнем развитите страни, както и да постигнем статут на регионална средна сила в Централна Европа“, заяви Балаш Орбан.