Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Жителите на Ветрино не искат селото и поминъкът им да загинат

Министърът на икономиката Стоянов с тържествуващ тон огласи, че германска компания щяла да инвестира милиард евро във ВЕИ в Северозападна България. Варненски велможи пък ръкопляскат, че край Вълчи дол и Ветрино щяло да се строи ветрогенераторен парк с германска инвестиция милиард и двеста милиона евро.

Каква свещена простота ! Да се радваш, че някой се е изхитрил да те ограбва. Защото ако претеглим ползите и загубите от тези ВЕИ -та ще видим, че сметката е на минус. За нас.

Първо, да, те ще произвеждат ток, но същият може да ни дава и Козлодуй, по-екологичен и в пъти по евтин. Защо ни е този ?

Второ, такава плантация унищожава стотици декари златна земя. Да ги вдигат по планините, там е по-ветровито. Да, ама много скъпо ще излезе. Една перка е дълга 40 м., как се качва по чукарите до върха. Давай долу, на равното, българите и без това не си ценят земята.

Трето, държавата е длъжна да изкупи добитата енергия на свръхнадути цени, които после стоварва на гърба ни. Инвеститорът реализира свръх печалби, които измъква от нашия джоб. Защо токът стана толкова скъп – ами заради нароилите се в последните години ВЕИ-та. Те имат малък дял в т.нар.енергиен микс, в сравнение с Козлодуй, ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, но са с огромен принос за високите цени на електричеството.

Четвърто, съществуват сериозни опасения за негативният ефект върху здравето на хората. Вятърните генератори издават обикновен шум и ултразвуков писък с честота под 20 херца, който се смята, че въздейства на мозъка.

Пето, перките прогонват, често убиват птиците и пчелите. Околните села се обезлюдяват и цените на земята и недвижимите имоти там рязко падат.

Шесто, не създават някаква забележима заетост, защото един ветропарк се обслужва от 10-ина души.

Седмо, милиардът отива в чужбина, без даже да е стъпил у нас. Инвестицията е в уреди, перки, фотоволтаици и подобни, които се купуват от Китай, Дания или от другаде. Тук плащат трохи за наем или покупка на земята, която напускат един ден унищожена. Една вятърна установка има стълб 100 м. – колкото хотел Родина или сградата на КНСБ в София , след това има перки по още 40 м. След 20-ина год. тези чудовища остаряват, перките не се рециклират и се погребат в земята, над която са се размахвали.

И накрая, жителите на Ветрино не искат селото и поминъкът им да загинат. Хората направиха референдум срещу ветрогенераторите, не им искат ни тока, ни перките, но Административният съд – Варна даде зелена улица на германските инвеститори. Демокрация, но за чужденците.

Докато се усетим, ще нацвъкат държавата с тези чудовища и не само няма да печелим, но и ще плащаме, за да унищожават. Прицелили са се не само в най-хубавата земя – в Добруджа и Дунавската равнина. Искат и морето. Виждали ли сте вятърни генератори край плажовете на Италия, Гърция, Франция – туристически страни ? Не. Няма и да видите. А у нас – законът, който ще разреши строителството на ветрогенератори в морето е приет от комисията и предстои да бъде гласуван. Познайте отсега чии интереси ще надделеят – екологичните или слугинските.

( Из предаването “ Не се страхувай “ по телевизия Евроком )