Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.06.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория България

Варненските седесари се поклониха пред жертвите на комунизма

Пред паметника, издигнат в памет на жертвите на комунистическия режим в морската столица, варненските седесари сведоха глави в едноминутно мълчание, съобщава dnesplus.bg
Почит към загиналите отдадоха зам.-председателят на СДС д-р Янко Станев, общинският съветник от СДС Стефан Станев, областният секретар Юрий Колев, зам.-кметът на район „Приморски“ Веселин Василев, зам.-кметът на район „Владиславово“ Бистра Спасова, председателят на районната структура на СДС – Владиславово Антон Чанев, доц. д-р инж. Медиха Хамза, членове и смипатизанти на СДС.
Сините поднесоха венци и цветя и отново се зарекоха, че ще пазят демокрацията в България, паметта на трагично убитите от мракобесния режим и категорично си обещаха, че няма да позволят на комунистите, които все още се борят за власт, да управляват свободна и европейска България.
Годината е 1945, когато в нощта на 1 срещу 2 февруари Народния съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени, малко преди присъдите. Според статистиката в 131 процеса по време на комунистическия режим са издадени общо над 10 000 присъди за принудително изселване. На смърт са осъдени над 2 600 души. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси.
Заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев в профила си в социалната мрежа публикува послание във връзка с годишнината:

„Памет! СДС има почит и уважение към жертвите на червения терор. Поклон!“