Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

В селата Голица, Кривини и Солник почетоха Петльовден

След двугодишно прекъсване жителите на селата Голица, Кривини и Солник се събраха отново, за да почетат подвига на незнайната майка, спасила сина си от еничарство. Легендата твърди, че в следващите години много майки от Еркечкия край са спасили синовете си от кръвния данък, прилагайки хитростта на голичанката.
Затова Петльовден е един от най-тачените празници в община Долни чифлик. Зажаднели за празника, много жители и гости на трите села се събраха, за да почетат традицията, която повелява на 2 февруари да се стори курбан от петел и да се начертае кръстен знак с кръвта на птицата по челата на децата за здраве.
Първи ритуала извършиха в село Кривини. На площада пред кметството се бяха събрали много хора, които наблюдаваха жените, които възстановиха легендата. Телевизионен екип следеше всяка стъпка и слово на известната баба Радка от село Солник. В село Голица се изви дълго хоро под съпровода на гайди, акордеон и тъпан. След това празнуващите влязоха в напълно обновената с общински средства зала за тържества и празникът продължи. Жени от фолклорната група към НЧ „Христо Ботев“ в селото пресъздадоха обичая поливане на ръцете на бабата.
Гости на празника в трите села бяха кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова и нейният заместник Любомир Вангелов.

barometar.net