Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Александър Николов: Обвиняват ни, защото не се съобразихме с изнудванията от „Газпром“

Прокуратурата обвини бившия енергиен министър в кабинета на Кирил Петков – Александър Николов, един от заместниците му – Данаил Николов, както и бившия директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Тримата ще отговорят за причиняване на вреди на държавния газов доставчик.

От брифинг на прокуратурата днес стана ясно, че на Александър Николов и Людмил Йоцов са повдигнати обвинения в умишлена безстопанственост за това, че с бездействие те са застрашили дейността на „Булгаргаз“ като обществен доставчик.

От думите на адвоката на Александър Николов – Ина Лулчева, стана ясно, че обвинението е за това, че той е отказал газът от „Газпром“ да се плаща в рубли, каквито бяха новите условия на руския холдинг.

„Свежда се до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия и затова до това стигат нещата. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това“, заяви Александър Николов, цитиран от БНР.

„Обвиненията към Данаил Николов са за това, че е превишил правата си, в качеството си на зам.-министър на енергетиката той отговарял за комуникацията между Министерския съвет и „Булгаргаз“. Като цяло прокуратурата чрез експерти е изчислила, че нанесените щети на „Булгаргаз“ с тези действия от април и май м.г. е била над 80 млн. лв.“, обяснява още Николов.

По негови думи още миналото лято от ПГ ГЕРБ сезират Държавната агенция „Национална сигурност“ за съмнения, че след спирането на доставките от „Газпром“, страната ни купувала руски газ, но през посредници, което е оскъпило цената му с около 30%. Преди дни от Агенцията са приключили проверката и материалите са били докладвани на прокуратурата.

След анализа им следовател от Националната следствена служба е предложил на наблюдаващия прокурор да бъдат повдигнати обвинения на Александър Николов, който беше енергиен министър в кабинета „Петков“ от квотата на „Има такъв народ“, а заместника му Данаил Николов и на бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.