Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Турция: Бедствие заради некачествено строителство, а не от земетресение

Турция години наред предизвикваше съдбата, като не прилагаше съвременните строителни норми, позволяваше, и в някои случаи насърчаваше бум на недвижимите имоти в земетръсни райони, казват експерти, цитирани в обстойния репортаж на Асошейтед прес.

Слабото прилагане на правилата, за което експертите по геология и инженерство отдавна предупреждават, отново привлече вниманието след разрушителните земетресения тази седмица, които срутиха хиляди сгради и убиха повече от 22 000 души в Турция и Сирия.

„Това е бедствие, причинено от некачествено строителство, а не от земетресение“, казва Дейвид Александър, професор по аварийно планиране в Университетския колеж в Лондон.

Общоизвестно е, че много сгради в районите, ударени от двете мощни земетресения тази седмица, са построени с некачествени материали и методи, и често не отговарят на правителствените стандарти, заяви Еюп Мухджу, председател на Камарата на архитектите на Турция. Той каза, че това включва много стари сгради, но също и апартаменти, построени през последните години, близо две десетилетия след като страната приведе строителните си норми в съответствие със съвременните стандарти.

„Сградният фонд в района е слаб и не е солиден, въпреки реалността на земетресенията“, каза Мухджу.

Проблемът беше до голяма степен игнориран, защото справянето с него би било скъпо, непопулярно и би възпрепятствало ключов двигател на икономическия растеж на страната, заявиха експерти.

Със сигурност последователните земетресения, които разрушиха около 6500 сгради (по последни данни разрушените или повредени сгради са 12 000 -бел.ред.), бяха изключително силни, а интензитетът им се усилваше от факта, че те бяха на малка дълбочина. Първият трус с магнитуд 7.8 по Рихтер се случи в 4:17 сутринта, което направи още по-трудно за хората да избягат от сградите, тъй като земята се разтърси силно. И президентът Реджеп Тайип Ердоган призна за „недостатъци“ в реакцията на властите, припомня АП, цитирана от БТА.

Но експерти заявиха, че има планина от доказателства, както и разрушения, сочещи към суровата реалност за това какво е направило земетресенията толкова смъртоносни: Въпреки че Турция на хартия има строителни правила, които отговарят на настоящите стандарти за земетръсно строителство, те се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се срутиха.

В страна, пресечена от линии на геоложки разломи, хората са на ръба за това кога и къде може да удари следващото земетресение, особено в Истанбул, град с над 15 милиона жители, който е уязвим на трусове. След бедствието министърът на правосъдието каза, че министерството ще разследва разрушените сгради. „Онези, които са били небрежни, виновни и отговорни за разрушенията след земетресението, ще отговарят пред правосъдието“, заяви Бекир Боздаг в четвъртък.

Според няколко експерти обаче всяко сериозно разследване на причините за слабото прилагане на строителните норми трябва да включва внимателен поглед върху политиката на Ердоган, както и на регионалните и местните власти, които са контролирали и насърчавали строителния бум, спомогнал за икономическия растеж.

Малко преди последните президентски и парламентарни избори в Турция през 2018 г. правителството представи мащабна програма за амнистия на компании и физически лица, отговорни за определени нарушения на строителните норми в страната. Чрез заплащане на глоба нарушителите могат да избегнат необходимостта да приведат сградите си в съответствие с правилата. Подобни амнистии са били използвани и от предишни правителства преди избори.

В рамките на тази програма за амнистия правителствената агенция, отговаряща за прилагането на строителните норми, призна, че повече от половината от всички сгради в Турция, в които има около 13 милиона апартамента, не отговарят на действащите стандарти.

Видовете нарушения, цитирани в доклада на Министерството на околната среда и урбанизацията, бяха многобройни, включително жилища, построени без разрешителни, сгради, в които са добавени допълнителни етажи или са разширени балконите без разрешение, както и съществуването на т.нар. домове със самонастанили се лица, обитавани от семейства с ниски доходи.

В доклада не се уточнява колко сгради са били в нарушение на нормите, свързани със защита при земетресения, или на основната конструктивна цялост, но реалността е ясна.

„Строителната амнистия не означава, че сградата е здрава“, заяви през 2019 г. настоящият ръководител на министерството на околната среда и урбанизацията Мурат Курум.

През 2021 г. Камарата на геоложките инженери на Турция публикува серия от доклади, в които биеше тревога във връзка със съществуващите сгради и новото строителство, което се извършва в районите, изравнени със земята тази седмица, включително Кахраманмараш, Хатай и Османие. Камарата призоваваше правителството да проведе проучвания, за да се увери, че сградите отговарят на нормите и са построени на безопасни места.

Година по-рано Камарата публикува доклад, в който директно нарече опасни политиките на „амнистия за бедняшки къщи“ или „строителна амнистия“ и предупреди, че „липсата на култура на безопасност при бедствия“ ще доведе до предотвратими смъртни случаи.

От 1999 г. насам, когато две мощни земетресения удариха Северозападна Турция, близо до Истанбул – при по-силното от тях загинаха около 18 000 души, строителните норми бяха затегнати и започна процес на обновяване на градовете.

Но подобренията не се извършват достатъчно бързо, особено в по-бедните градове.

Строителите масово използват по-нискокачествени материали, наемат по-малко специалисти за надзор и не спазват различни разпоредби, за да намалят разходите си, заяви председателят на Камарата на архитектите Еюп Мухджу.

Той казва, че така нареченото „строително примирие“ на турското правителство, въведено преди парламентарните избори през 2018 г. като начин за осигуряване на гласове, практически е узаконило опасните сгради.

„Плащаме за това с хиляди смъртни случаи, разрушаване на хиляди сгради и икономически загуби“, каза Мухджу.

Дори нови жилищни сгради, обявени за безопасни, бяха сринати при земетресението.

В провинция Хатай, където жертвите са най-много, а пистата на летището и две държавни болници бяха разрушени, оцелелият Бестами Джошкунер каза, че е видял много нови сгради, дори „лъскави“, които са се срутили.

В Антакия, исторически град в Хатай, 12-етажна сграда с 250 апартамента, завършена през 2013 г., се е срутила, оставяйки неизвестен брой загинали или все още затрупани живи. Според съобщения в турските медии „Рьонесанс резиденс“ (Ronesans Residence) е бил смятан за един от „луксозните“ комплекси в района и е бил рекламиран в социалните мрежи като „кътче от рая“.

Друга разрушена сграда в Антакия е „Гючлю Бахче“, чието строителство започва през 2017 г. и е открита с фанфари през 2019 г. на церемония, на която присъстват кметът на Хатай и други местни официални лица, според сайта за проверка на факти Догрулукпайъ.

В Малатия чисто новите апартаменти „Азур“ – обявени в рекламите като устойчиви на земетресения, претърпяха щети при първия трус, но жителите им се отърваха невредими. Някои от жителите, които са се върнали в сградата, за да съберат вещите си, са извадили късмет втори път, когато вторият силен трус разлюлял сградата и я накарал да се плъзне на една страна, според видеоклип, показан в TikTok и проверен от сайта за проверка на факти Тейит, цитира mediapool.bg