Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варненци застават срещу поставянето на павилиони в Морската градина

След поставянето на 2 нови павилиона в Морската градина във Варна миналата седмица на две от най-оживените места в парка – входа към градината до Аквариума и на централната алея след мостчето на влюбените, граждани организираха петиция за премахването им:

До:
Община Варна,
Общински Съвет – Варна,
Областна Управа – Варна,
Министерство на Културата,
Медии
Община Варна обяви планове за разположението на 10 нови павилиона в и около Морската градина на Варна. Долуподписаните граждани и организации се обявяваме срещу тези планове със следните аргументи:
1.) Липса на необходимост:
В Морската градина на Варна има достатъчно търговски обекти, които могат да задоволят търсенето на храни и напитки от посетителите на парка. Без претенции за изчерпателност, посочваме заведенията и павилионите по цялата крайбрежна алея, по улиците и булевардите, от които се осъществява пешеходния достъп до Морската Градина, както и зоните на Детския кът, Летен театър, Природо-научния музей, Зоопарка и площите на север от него.
2.) Нецелесъобразност:
Това, което няма достатъчно в Морската Градина, именно поради изобилието от търговски обекти, е спокойствие за разхождащите се. Поставянето на допълнителни павилиони ще постигне цели в разрез с основната функция на градината, а именно – релакс от стреса на градската среда.
3.) Алтернативи:
Напомняме на Общината, че дължи на Варненци поддръжка на множеството чешми в Морската Градина, които осигуряват нужната вода през горещия летен сезон. Ако тези чешми се поддържат, отпада необходимостта от достъп до търговски обекти. В допълнение, ползването на обществените чешми намалява потреблението на пластмасови бутилки, което на свой ред е добре за околната среда.
4.) Порочен процес на вземане на решението:
Община Варна посочва, че плановете за тези обекти не са от вчера и са съгласувани по съответния административен ред. Държим да отбележим, че представители на активното гражданско общество във Варна не са присъствали на такива обсъждания, за да изкажат мнение. Този затворен модел на управление, при който гражданското участие е чисто фиктивно, беше категорично отхвърлен от варненци, с протестите от 2013 година и много други пъти след това. Той доказано води до грешни решения, в ущърб на градската среда.
5.) Неестетичен вид:
Павилионите в бял цвят нямат никаква естетическа стойност и не се вписват. Всъщност, павилион е помпозно име за бараки, които спокойно могат да са на рибната борса или на битпазара. Обектите предразполагат към вандалски прояви – пръскане със спрей. Допълнителният кич в случая са хладилници, витрини, сергии и реклами, които се добавят към павилионите без това изобщо да е ограничено в условията на Общината.
6.) Цялостното отношение на Община Варна към градската среда:
Община Варна продължава да допълва градската среда хаотично и без цялостна визия. Преместваемите обекти в града са навсякъде, имат най-разнообразен стил, и често са в конфликт с околната архитектура и с пешеходния трафик. Трябва да спрем „баракизацията“. Морската градина е паметник на парковото изкуство: обектите в градината трябва да имат дизайн и визия, които надграждат историята на парка, и са подчинени на съвременни градоустройствени и естетически концепции.
7.) Общината решава несъществуващи проблеми за сметка на съществуващи:
Никой не се е оплакал от липса на търговски обекти в Морската градина. Ако Общината иска да направи нещо конкретно за посетителите през идния сезон, може да се погрижи за кошчетата за боклук, които са малко и винаги препълнени, както и да премахне големите течащи контейнери за боклук от алеите. Спираме дотук, въпреки че можем да продължим.
В заключение:
Надяваме се, че широката подкрепа на всички подписани организации, общественици, и граждани, ще убеди Община Варна да разпореди демонтиране на вече поставените и да не разрешава поставяне на нови павилиони, докато не проведе широка обществена дискусия с експерти и граждани относно необходимостта от такива обекти в парка.

barometar.net