Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Сова Харис: ГЕРБ/СДС води с 27,4%, ПП/ДБ втори с 25,7%

ГЕРБ/СДС водят с 2% пред ПП-ДБ според последното социологическо проучване на „Сова Харис“. Формацията на Борисов събира 27,4%, коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов – 25,7%, а на трето място е ДПС с 11,7 на сто. Четвърти са „Възраждане“ с 10,6%, а пети БСП, които събират 9,7 на сто подкрепа.

Така се очертава парламента със сигурност към момента да прекрачат само пет политически формации, според изследването.

Има обаче още три политически субекта, подкрепата за които може да преодолее бариерата от 4% – това са Коалиция «Левицата!» (3,9%), «Български Възход» (3,7%) и «Има такъв народ» (3,1%). Представителното проучване на „Сова Харис“ е проведено в периода 20-27 февруари 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Допреди серията от последователни избори за парламент броят на активните избиратели у нас гравитираше около 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласуване и строгия контрол върху практиката за закупуване на гласове, избирателното тяло се сведе до доколо 2,6 милиона души, гласи анализът на Васил Тончев.

Данните от проведеното социологическо изследване показват, че твърдо решилите да гласуват на 2-и април са с 2-3% повече, което е около 100-150 хиляди избиратели. Това показва, че ако не се намесят други фактори, на следващите извънредни избори до урните ще отидат около 2,7 милиона гласоподаватели.

Търсейки отговор на въпроса, какво може да се е променило на политическата сцена за последните шест месеца, трябва да тръгнем от формалните различия. Свидетели сме на обединение на две от парламентарните партии с декларирана дясна ориентация и сходен политически профил и поява на три значими политически субекта: обединение на леви формирования заедно с активисти от Социалистическата партия; партия от изявени експерти, отделили се от «Има такъв народ» и възобновяване на дейността на бивша управляваща партия НДСВ.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ в периода 20-27 февруари 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното „лице в лице“ интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на „Пик Броудкастинг“ АД.

barometar.net