Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Нови подробности около ареста на собственика на „Хидрострой“ Велико Желев

Излязоха нови подробности около ареста на собственика на „Хидрострой“ Велико Желев. Малко след 22:30 часа беше изведен от полицията и прибран в патрулен автомобил, припомня „Телеграф“.

Според източник от една от фирмите на Велико Желев казусът започва преди две седмици, когато висш служител на фирмата – директор „Строителство“, е уволнен. Отстраняването му се наложило, тъй като подизпълнители са подали сигнали за некоректно издадени фактури и съмненията са, че директорът е отклонявал средства за свои фирми. Тогава е уволнен, като очевидно превантивно е подал сигнал в полицията, че е бил принуждаван от собственика на фирмата Велико Желев да извършва закононарушения.

Желев има собственост в едни от най-големите строителни компании в България, работили по строежа на множество инфраструктурни проекти, включително Северната тангента, която беше проверявана от министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков миналата седмица.

„Хидрострой“ е една от фирмите, получили авансови плащания за строителството на АМ „Хемус“. Около изграждането на автомагистралата обаче има съмнения за големи корупционни схеми. За схемите с АМ “Хемус” се разбра още преди месеци, когато тогавашното ръководство на МВР излезе с информация, че при строежа на пътя става дума за мащабна корупционна схема. Според твърденията милиони за строежа на Лот 5 от автомагистралата са изнасяни в кеш със сакове и чували.

Според МВР въпросните пари са били авансово отпуснати по времето на ГЕРБ на няколко строителни фирми, а после са били прехвърлени на кухи дружества, зад които стоят малоимотни лица, а впоследствие изтеглени в брой и изнесени.

Преди дни служебният регионален министър арх. Иван Шишков заговори за кражба за милиони от асфалта за магистрали. По думите му 30% от пътната настилка липсва. Прокуратурата се заинтересова от случая и вчера стана ясно, че с писмо до МВР и МРРБ Иван Гешев е изискал информация от институциите.

Компанията му е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, който би трябвало да свърже Северна и Южна България с пробив под Стара планина. Други проекти, в които участват фирмите му, са части от строежа на АМ “Хемус“, ремонта на Аспаруховия мост във Варна, ремонта на ул. „6-и септември“ в София, ремонта на бул. „Васил Левски“, част от който е и прослувувото кръгово кръстовище във Варна (известно и като „елипсовидно“), което се наводни още при първия дъжд след пускането му в експлоатация и др.

През 2020 година заедно със старите си и нови неформални сателити „Хидрострой“ стана строител №1 в страната с общи приходи 450 млн. лв. Компанията е получила и почти 1.2 млрд. лв. по т.нар. инхаус договори с държавната „Автомагистрали“. Последният договор е от есента на 2021 година и е за изграждането на тунела под Шипка срещу над 350 млн. лв.

Припомняме, че извън строителството през последните години Велико Желев купи от Весела Кюлева централата на ДЗИ в София за над 10 млн. евро, съдружник е в хотел „Астория“ в Златни пясъци, а международно разследване откри негови имоти в Дубай.

В мандата на правителството на НДСВ, Желев оглавяваше Агенция „Пътна инфраструктура“. При Тройната коалиция беше съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.