Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.12.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Рискът от война между Китай и Съединените щати става все по-голям

Президентът на Китай Си Дзинпин обвини Вашингтон тази седмица, че се опитва да изолира страната му и да задържи нейното развитие. Това отразява нарастващото разочарование на управляващата комунистическа партия, че нейният стремеж към просперитет и глобално влияние е застрашен от ограниченията на САЩ върху достъпа до технологии, подкрепата им за Тайван и други ходове, разглеждани от Пекин като враждебни, обобщава Асошиейтед Прес.

Си, най-властният лидер на Китай от десетилетия, винаги се опитва да изглежда, че е над проблемите и обикновено отправя скучни положителни изказвания . Това прави изказването от понеделник му още по-фрапиращо. Си каза, че водената от САЩ кампания за „сдържане и потискане“ на Китай е „донесла безпрецедентни, сериозни предизвикателства“. Той призова обществеността „да се осмели да се бори“.

Във вторник външният министър на Китай Чин Ган изостри предупреждението, като каза, че Вашингтон е изправен пред възможен „конфликт и конфронтация“, ако не промени курса си.

„Министърът на външните работи говори, споделяйки широко разпространеното мнение, че Съединените щати са се насочили срещу Китай и той трябва да се защитава“, каза Джон Делури, специалист по международни отношения в университета Йонсей в Сеул.

Китай едва ли е единственото правителство, което се възмущава от господството на Вашингтон в глобалните стратегически и икономически въпроси. Но китайските лидери смятат, че Съединените щати полагат допълнителни усилия, за да пречат на Пекин като претендент за регионално и вероятно глобално лидерство.

Управляващата партия в Китай иска да възстанови историческата роля на страната си като политически и културен лидер, да повиши доходите, като превърне страната в създател на нови технологии и да обедини това, което смята за китайска територия, като поеме контрола над Тайван, разглеждан от Пекин като неделима част от собствената му територия.

Пекин гледа на това като на положителни цели, но в САЩ това се разглежда като заплаха. Във Вашингтон казват, че китайските планове за развитие се основават поне отчасти на кражба или натиск върху чуждестранни компании да предадат своите технологии. Някои предупреждават, че китайската конкуренция може да подкопае индустриалното господство и доходите на САЩ.

Вашингтон възпрепятства плановете на Пекин, като постави китайски компании, включително първата китайска глобална технологична марка Huawei, в черен списък, който ограничава достъпа й до чипове и други технологии. Това нанесе тежки щети на марката смартфони Huawei, някога една от най-големите в света. Американски служители лобират пред европейски и други съюзници да избягват оборудването на Huawei, когато обновяват телефонните си мрежи.

Вашингтон се позовава на опасения за сигурността, но Пекин твърди, че това е извинение да навреди на своите нововъзникващи конкуренти.

Двете страни имат най-големите търговски отношения в света и общи интереси в борбата с изменението на климата и други проблеми. Но отношенията са обтегнати заради Тайван, отношението на Пекин към Хонконг и предимно мюсюлманските етнически малцинства и отказа му да критикува или изолира Русия заради нейното нахлуване в Украйна.

Официалната китайска гледна точка се изостри след срещата на Си Дзинпин с президента на САЩ Джо Байдън през ноември в Индонезия, каза Ши Инхонг, специалист по международни отношения в университета Ренмин в Пекин. Той отбеляза, че през петте месеца оттогава Вашингтон е одобрил повече продажби на оръжия на Тайван, критикувал е позицията на Пекин по отношение на Украйна и е поставил повече китайски компании в списъци за наблюдение на износа, като всяко от тези действия Китай смята за враждебно.

Законопроектът дава възможност на Министерството на търговията да налага забрана на технологии, които представляват риск за националната сигурност

Си и Цин говориха по „драматичен начин“ тази седмица, но „същността на казаното от тях е дългосрочната позиция на Китай“, каза Ши. Ръководството вярва, че „Съединените щати са приложили почти навсякъде, драстично и отчаяно сдържане на Китай във всички отношения, особено в стратегическите и военните области“.

„Рискът от военен конфликт между Китай и Съединените щати става все по-голям“, каза Ши, цитиран от news.bg