Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Пред риск сме от второ осакатяване на бюджета на града

През 2023 година община Варна е изправена пред ново предизвикателство. Освен икономическата криза, галопиращата инфлация, политическите атаки срещу бюджета на града, за първи път ние няма да имаме нов национален бюджет. Това съобщи по време на брифинг в Община Варна кметът на града Иван Протних.

„Миналата година националният бюджет беше безпрецедентно късно приет в цялата демократична история на страната. Респективно общинският бюджет беше приет след държавния в средата на годината и след атакуван в съда. До ден днешен е едва на първа инстанция с решение на съда, което гласи, че бюджетът е атакуван неоснователно“, уточни кметът на Варна.

Той добави, че тази година общините ще работят с разчети на приходите и разходите. „Те ще се базират на миналогодишния бюджет, който беше изключително деформиран, защото тогава ни бяха обещали компенсации на 100% на енергоносителите и горивата, което не се случи. Бяхме бюджетирали, че тази помощ ще бъде получена, защото като ти го обещае правителството, вярваш, че то ще си изпълни ангажимента. От друга страна скокът в цените на абсолютно всичко драматично повиши разходите във всяко едно от перата по бюджета“, подчерта Иван Портних и допълни, че за тази година приходите и разходите в голямата им част ще бъдат предполагаеми.

„Тази картина се допълва от „бонусите“ от правителството, които получаваме за трета поредна година – неотворените европейски оперативни програми – развитие на регионите, транспортна свързаност, околна среда и т.н. Три години не можем да кандидатстваме за европейско финансиране. Пред риск сме от второ осакатяване на бюджета на града. Първият опит беше на Благомир Коцев от „Промяната“, който миналата година блокира една част от бюджета на Варна в съда“, напомни кметът.

По думите му, ако последва повторение на тази атака, това ще означава че някой упорито иска да спре развитието на Варна и не стига, че не помага, а пречи.

„Ако този бюджет не беше спрян от предния областен управител в съда, голяма част от проектите за града вече щяха да бъдат изпълнени, независимо от всички трудности, свързани с инфлацията и галопиращите цени във всеки един сектор на обществено-икономическия живот“, посочи Иван Портних.

Обективната картина за 2023 година е без национален бюджет, с осакатен общински бюджет и без оперативни програми, каза още той. „Въпреки това ние ще се справим и ще продължим да работим и да изпълняваме функциите на Общината, като приоритетно ще бъде осигуряването на средствата за ясли, детски градини и училища, здравни и социални заведения. След това ще реализираме тези инфраструктурни проекти, които имат пряко отношение към живота в града“.

През 2023 година Община Варна е осигурила финансиране за много проекти на обща стойност над 175 млн. лв. с ДДС – стотици улици в обхвата на целия град, пътни артерии и междублокови пространства, информира varnanovini.bg