Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Въпреки забавянето проектът за Воден цикъл на Варна се реализира

Във връзка с изпълнение на проект “Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК – Варна”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, /известен като Воден цикъл на Варна/ стартираха дейности по изпълнение на обект: „„Доизграждане на канализационна мрежа в СО Изгрев, Кочмар, Сълзица, Пчелина и Сотира, бул. „Христо Смирненски“, реконструкция на канализационен клон под бул. „Владислав Варненчик“, реконструкция на магистрален водопровод „Варна – Златни пясъци“ – III етап“ , с изпълнител ДЗЗД „Пчелина 2020“, съобщават от ВиК – Варна.

Към канализационната мрежа се присъединяват над 14 хиляди имота в селищни образувания край града. Това е част от мащабният проект на ВиК-Варна на стойност 138,4 милиона лева.

Първата копка по проекта бе направена в село Каменар, където ще бъдат изградени канализационна мрежа и довеждащ колектор. Мащабните строителни дейности се очаква да приключат до края на 2023 г., каза ръководителят на проекта Сава Коев.

Почти 3 км канализация ще бъде изградена в село Каменар, над 4 км водопровод по продължение на бул. „Христо Смирненски“ и канализация по близо 18 км във всички селищни образувания.

Кметът на Варна Иван Портних припомни, че са заделени средства за цялостно преасфалтиране и изграждане на пътищата и на тротоарите по трасето на ВиК-проекта.

Припомняме, че при спечелването на проекта от „ВиК-Варна“ съобщиха, че предстои да бъдат реконструирани общо 22,5 км магистрални и довеждащи водопроводи, а така също изграждане и реконструкция на 81 км канализационни мрежи и една канално-помпена станция. Предвидено е с реализацията на проекта над 330 000 жители на Варна да имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна. Освен подобряване на услугите по водоснабдяване и канализация, инвестиционните мерки ще доведат до решаване на екологичните проблеми с качеството на водите за къпане в зоната на „Офицерския плаж“ и Варненското езеро.

barometar.net