Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проф. Кантарджиев: Нов вариант на COVID-19 причинява конюнктивит

За нов вариант на COVID-19 – „Арктурус“, тръгнал преди няколко месеца от Индия, учените твърдят, че е по-заразен от досегашните и причинява конюнктивит. Но не е страшен и няма да се плашим. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

„Ковидът в момента не е опасен за хората, които са активни, а е опасен за тези в болниците. Трябва да пазим интензивните отделения и пациентите с хематологични и онкологични заболявания. Това е работата на медицинските власти“, подчерта експертът.

Проф. Кантарджиев отчете увеличаване на леките форми на респираторни заболявания, характерни за сезона. „Те са доста разнообразни. Например, има едни с доста тежка хрема, кашлица, температура и уморяемост при децата. След 3-4 дни се заразяват родителите и по-възрастните“, обясни той.

За поддържане на имунитета професорът препоръча излизането на чист въздух, както и правилното и разнообразно хранене. „Не злоупотребата с изкуствени витамини, защото трябва да има умереност при употребата им. Много е важно и спокойствието“, поясни проф. Кантарджиев.

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община прогнозира спад в случаите на скарлатина след месец май.

„Има намаляване, което не се дължи на климатичните условия, а на правилната употреба на лекарства. Голяма част от лекарите научиха кои са антибиотиците за скарлатината“, увери проф. Кантарджиев.

„Ваксина срещу варицела има, но вече три години се чудят какво да я правят. Предполагахме, че ще има пик на варицелата след мерките за коронавируса“, добави той.