Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емануил Манолов, кмет на община Аврен: Лекарството за завистта е добре свършената работа

Г-н Манолов, кои са важните проекти, които предстои да се реализират в общината тази година?
Кандидатствали сме по няколко много важни проект за населените места на територията на община Аврен, като един от тях е по ПРСР за подмяна на водопровод в с. Приселци и с. Близнаци.
Имаме подаден проект със седем административни сгради за Енергийна ефективност по ПРСР, както и два проекта по „МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА” от Национален план за възстановяване и устойчивост, компонент 1: Образование и умения, за ДГ „Пролет“, село Дъбравино и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, село Синдел.
Одобрен е проект на стойност 702 000 лева, по програма „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, като имаме за цел да бъде повишена енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление и да подобри условията на живот на населението. Населените места, които са включени в проектното предложение са: Аврен, Бенковски, Болярци, Дъбравино, Здравец, Равна гора и Царевци. За останалите населени места, които не са включени в проекта имаме ангажимента до края на годината да бъдат също подменени с нови LED лампи с финансиране с общински средства.
Друг важен проект, който ще бъде реализиран е „Облагородяване на обществена зона и изграждане на общински пазар за продажба на пресни и преработени риба и аквакултури, люспест лед и риболовен инвентар в с. Близнаци, община Аврен“. Приключила е процедурата за избор на изпълнител и се очаква стартиране на дейностите по проекта. Ще бъде подобрена инфраструктурата чрез облагородяване на паркови пространства и изграждане на пазар за продажба на риби и рибни принадлежности, ще се подобри средата на живот и социалното благополучие на жителите и гостите на общината. По този начин ще се постигне подобрена околната среда в територията на МИРГ „Бяла-Долни чифлик-Аврен“, подобрена инфраструктурата и средата на живот, съхранение на рибарските общности чрез даване на възможности за реализиране на бизнес начинания при реализиране на продуктите от техният труд. Подобряване на условията за развитие на туризъма, икономически прираст на територията на общината в сферата на услугите.

Взето е решение на Общински съвет-Аврен за поемане на общински дългосрочен дълг от Община Аврен, за финансиране на допустими проекти чрез Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие – втори етап, финансирана от Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) и Фонд ФЛАГ, за финансиране на приоритетен за общината проект, за финансиране на следните приоритетни инвестиционни проекти: Рехабилитация на общински път с. Китка – с. Круша и Рехабилитация на общински път с. Бенковски – с. Равна гора.

До решението на Общински съвет се стигна, след като многократно е търсено и искано финансиране от МРРБ, но безуспешно, а гореописаните пътни артерии се нуждаят от спешен ремонт. Населените места, които се обслужват от пътищата са приоритетни за общината, като в резултат на изпълнението на двата проекта ще бъдат възстановени и подобрени транспортно – експлоатационните качества на пътните участъци, ще бъдат удовлетворени потребностите на населението и осигурена комфортна, качествена транспортна достъпност да населените места обслужвани от гореописаните пътни артерии.

Кои са най-сериозните трудности, които срещате в работата си?
Липсата на държавен бюджет за поредна година и „хаоса“, който цари в държавата ни.

След толкова години като кмет кое Ви мотивира да работите?
Желанието да кандидатстваме и реализираме проекти, които да развият населените ни места. Резултат на нашата работа е, че търсенето на имоти в община Аврен се засилва в последните две години, което е видим резултат за нашата добре свършена работа, осигуряваща по-добър живот в малките населени места.

Всяка година получавате награди за работата си. Според Вас с какво превъзхождате Вашите колеги и какво Ви липсва?
Смятам, че всички мои колеги също се стараят да постигнат най-доброто за местното население, но политическата криза рязко влоши възможностите на общините да работят ефективно.

Как се справяте със завистта?
Лекарството за завистта е добре свършената работа!

въпросите зададе Иво Югов
barometar.net