Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Сдружение БОЕЦ внесе сигнал срещу Пеевски и Гешев за КТБ

Гражданско сдружение БОЕЦ внесе сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев и санкционирания от САЩ по закона „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски. Сигналът е във връзка с получени 1400 документа от личен архив на Бисер Лазов – главния свидетел на прокуратурата по делото КТБ. „Те разкриват данни за наличието на многомилионни кредити на компаниите на Пеевски от КТБ“, твърди лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. По инициатива на БОЕЦ беше създаден консорциум заедно с BIRD и Антикорупционния фонд, като те ще изследват тези документи и ще публикуват детайли, добави Георгиев.

В личния архив на Лазов има десетки записки, които описват кредитите към компаниите на Пеевски, твърди той. Съдържат се и десетки оригинали на регистрации на офшорни компании в различни дестинации, каза Георгиев. Има и платежно нареждане от компания на Бисер Лазов към един „много известен висш прокурор“ на обща стойност за него и неговата съпруга почти 1 милион лева. Документите, които БОЕЦ прилагат към сигнала, включват ръкописни записки, направени от Лазов, в които е описана една от „схемите“ – 9 милиона евро от „Карне-М“ към „Нова медийна българска група“. „Карне-М“ има десетки милиони задължения към КТБ, а поне 9 млн. евро от тях са заминали към Ирена Кръстева – майката на Пеевски, смятат от БОЕЦ. Представиха и отчети на документи на „Нова медийна българска група“ със задължение към КТБ от 1,5 млн. лв. Георгиев показа и инициалите „Д.П“, а също разпечатка от електронна кореспонденция до Бисер Лазов, в която са описани към началото на 2010 г. задълженията на компаниите на Пеевски: „Прес маркет“ – 1,27 млн. лв., „Обединени български вестници“ – 1,5 млн., Телевизия BBT – 2 млн., ИПК „Родина“ – 1,5 млн. лв., „Нова медийна българска група“ – 1 млн. лв.“, цитираха документите от БОЕЦ. В сигнала има и документ за банков превод по фактура, издадена към „Интерфин Холдинг“ – тя има установени задължения за над 60 млн. лв. към КТБ, каза Георги Георгиев.

Прокуратурата не изследва къде са отишли тези пари. 2,85 млн. евро са заминали за плащане на оборудването на печатницата ИПК „Родина“ на Пеевски, твърди той.

Представи и документ с ръкописна бележка от Бисер Лазов, на която пише за дълг от 7,5 млн. и отново са описани компаниите на Пеевски с техните задължения. Някои от кредитите са със срок на погасяване, след като банката беше затворена. „Колко от тези кредити са върнати, ние не знаем“, казаха от БОЕЦ. В сигнала има още получен заем от КТБ за 4,7 млн. лв. от фирма, свързана с Пеевски, както и задължения към медия на стойност почти 6 млн. „Краун медия“ официално дължи около 300 млн. на компания на Цветан Василев, каза Георгиев. „И тук установяваме схема – парите заминават към компаниите на Пеевски. ТВ7 има финансиране от „Краун медия“ за над 10 млн. лв.“, добави той. „Предоставяме общо 14 документа от тези над 1400, с които разполагаме“, уточни Георгиев, цитиран от actualno.com