Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Андрей Райчев: Не съм сигурен, че ПП ще преживеят сделката с Борисов

„Продължаваме промяната“ правят сделка, при която получават нестабилна власт, защото по всеки един въпрос трябва да тичат до Борисов – власт на хартия. В замяна получават едно страшно вътрешно напрежение, което е сравнимо с унищожително. Не съм сигурен, че ще преживеят това. Това се казва преяждане с власт – когато преядеш с власт, коремът боли и повръщаш.

Това заяви социологът пред bTV Андрей Райчев по повод обявената от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП) договорка за ротация между Мария Габриел и Николай Денков като премиер и вицепремиер през девет месеца.

„Продължаваме промяната“ получиха властта от Борисов. И сега се казва как ще се сменят на деветия месец. Кой ви казва, че след деветия месец ще има ротация? От това, че Борисов, може би, има намерение? Но той няма, не му трябва. На деветия месец ще ни се каже: „Всъщност тези са боклуци и за нищо не стават, отиваме на избори“, то се вижда с просто око“, каза социологът.

Според Райчев основният въпрос е защо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се съгласява на такава формула и защо от ПП я искат. По думите му Борисов е изпълнил единствената си цел – да излезе от политическата изолация:

„Този, който го арестува, му казва – ела, да направим правителство. Тоест Борисов си реши въпроса на 100% – и международно и вътрешнополитически, тъй като това му беше целта, а не властта. На ПП целта беше властта. Погрешна цел, защото няма условия за това – имат прекалено малко гласове и прекалено малко поддръжници.“

Андрей Райчев подчерта, че все пак не е сигурно, че това правителство ще възникне, защото винаги могат да станат конфликти.

Социологът прогнозира, че предстои ПП да бъде подложена на чудовищно вътрешно напрежение, на което няма да издържи и ще получи една тяга от „Демократична България“ да взима от ПП, както и ръст на „Възраждане“.