Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Община Варна осигури по-добри възнаграждения в сферата на културата

Нов Колективен трудов договор, който урежда трудовите и осигурителни отношения на работниците и служителите от сферата на културата, беше подписан днес от кметът на Варна Иван Портних, Васил Василев – председател Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ във Варна и Анна Ковачева, председател на Регионалния съвет на КНСБ –Варна. Договорът обхваща работещите в културните институти на територията на община Варна – Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. Чрез него се гарантира ежегодно осигуряване на средства за повишаване на професионалната квалификация на служителите, както и за докторски дисертации, специализации, езикови курсове и др. Договорено е още допълнително месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит не по малко от 1.1% върху основното трудово възнаграждение; Увеличени са допълнителните средства за образователна степен „доктор“ – в размер на 250 лв., и „доктор на науките“ – 300 лв.; Предвидени са допълнителни обезщетения от две брутни трудови възнаграждения при пенсиониране или прекратяване на трудовите правоотношения на различни основания, както и заплащане на допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малък от 0,15% от МРЗ за страната за час положен нощен труд.

„В навечерието на 24 май – Ден на българската писменост и култура, се радвам, че с нашите социални партньори правим още една крачка в надграждането на подкрепата към хората, посветили професионалния си живот на развитието на културата във Варна. Във времена на кризи – политически, икономически и духовни, Вашата работа е безценна!“, обърна се кметът към присъстващите.

Той поздрави екипа на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, която тази година навършва 140 години, със спечеленото преди дни национално отличие „Хвърчащите хора“ на фондация „Детски книги“. Наградата е за Жечка Кираджиева, главен библиотекар и завеждащ детския и средношколския отдел, за насърчаването на грамотността и четенето сред децата.

Поздравления бяха отправени и към екипа на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, който вчера получи награда „Варна“ за проведени успешни художествени форуми. „Благодаря и на Регионалния исторически музей, който не само съхранява, но и популяризира нашето културно-историческо наследство на Варна. По информация на д-р Владимир Славчев в момента част от съкровището от Варненския халколитен некропол е на обиколка в Северна Америка. В момента е част от престижна изложба в Чикаго, която преминава при голям интерес. След това предстои да бъде представено в Националния музей на Канада“, каза кметът Иван Портних.

barometar.net