Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бойко Станкушев: В мрежите на Петьо Еврото с участието на магистрати парите отиват от едно чекмедже в друго

На снимката: Пепи Еврото и бившата му жена Любена

Днес ще се разпита ключов свидетел по делото „Барселонагейт– Ивайла Бакалова. Тя знае всичко и според мен ще каже истината, заяви директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев в „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Той изтъкна, че бившата „Мис България“ познава хора, които са навързани най-отвътре с „Барселонагейт”, цитира flagman.bg
„Важно е какво ще каже. Според мен ще каже истината, а каква е тя … Трябва прокуратурата да верифицира и да даде или не ход. Няма връзка с „джуджета“ и други престъпни организации, които са изградени на принципите, на които си позиционираше агентурата на Държавна сигурност“, коментира Станкушев.
„След толкова приказки за „Барселонагейт“ изведнъж се размърдаха. Очевидно нещо е станало. Какво? Няма какво друго освен това, че прокуратурата вече не е толкова монолитна, единна, капсулирана…“, добави той.
„Допускам и се надявам в нея да има прокурори, които някак си са се еманципирали от различни влияния. Едни като Сарафов се еманципират от Гешев, а колегите им – от други сили“, заяви Станкушев.
„Колко време трябва да се чака за превода от испански за „Барселонагейт“? Те знаят какво е. Дали в един момент е паднала протекцията, оказвана от някой друг? Може би от Гешев, защото това за него щеше да е много ценна разменна монета. Вероятно са извадили още нещо“, добави той.
„Има такива хора, на които нищо не се дава, но са зависими поради различни причини – срамни, несрамни, злоупотреби и т.н. Други пък се облагодетелстват“, изтъкна шефът на Антикорупционния фонд.
„Това е една пиаца, на която всеки може да отиде и да предложи услугите си срещу нещо – било срещу помилване и унищожаване на нещо около биографията му, или за да изкара някакви пари, които може и да са свързани с откраднат бизнес“, добави той.
„Прокуратурата и следствието са инфектирани от прекалено много такива хора, които са работили за тези мрежи. Те основно са две – едната е на Марто Нотариуса, с когото засега никой не се е занимавал. Той е важен фактор, изградил мрежа за влияние, подобна на тази на Петьо Еврото“, обясни Станкушев.
„Някой отива и казва, че е загазил и прокуратурата го е подпукала. Той пита какво да даде, за да излезе невинен. Парите се движат от едно чекмедже към друго, към трето … Те стигат до много високи нива. Следствието може да замаже всичко и прокуратурата да каже, че няма факти“, добавя той.
Според него част от тези престъпни мрежи са били поне двама вътрешни министри от близкото минало. Той спомена името и на бившия депутат Яне Янев.
В „Здравей, България“ бе излъчен откъс от интервю с бившата жена на Петьо Еврото – Любена Петрова, която описа мрежата, в която участват магистрати, като тържище за бъдеще, в което се решават проблемите на хората, а други се създават. На въпроса колко струва един магистрат обаче тя отговори с „а колко струва един човек“.
Няма съмнение, че в „Осемте джуджета“ участват главният прокурор и заместника му, заяви Бойко Станкушев. Отдавна сме сигурни, добави той.
„Ние мониторираме магистрати, включително с влизане във физически контакт с Петьо Еврото. Те естествено се смеят и отричат. Когато пуснахме за „Осемте джуджета“ Гешев се подиграваше в ефир, че това са глупости. Той веднъж бе казал, че за него няма такъв случай, че не съществува мрежа за влияние, че няма тържище, а когато настояхме, заплаши, че ще ни съди“, заяви шефът на Антикорупционния фонд.
„Любена Павлова нищо не отрича. Добавена стойност може би ще даде в последствие, като види дали може напълно да се еманципира от тези, от които е била зависима и е безопасно за нея от гледна точка на нейното физическо оцеляване и на нейното детенце, както и на материалното й състояние. Тя е заможен човек и има какво да губи“, добави той.
„Петьо Еврото, който вече се издирва, стои върху планина от пари и може да си позволи всичко. Може дори да си плати, за да стане астронавт“, коментира Станкушев.
„Много хора, заемащи висши позиции в магистратурата, в МВР, в специалните служби до ниво министри и начина, по който се отнасяха дълго време, неофициалната коалиция ГЕРБ-ДПС, т.е. нямаха никакви проблеми… означава, че не им пречат. Това продължи много дълго време. Имало е омерта на средните и ниските нива да не се говори. Нито един прокурор не се опита да каже нищо през тези години“, добави той.
„Има доказани връзки между най-високото ниво в системата на МВР и едната, и другата криминални мрежи. Всички са били доволни и нахранени. Там прозират връзки между много високи нива – управленски и топ босове на наркоразпространителски мрежи. Между шефовете на големите „подземни“ корпорации като Таки, като Ами, Къро са съвсем друго нещо. Там се е стигало до настъпване на интереси или може би свиване на пазара. Отношенията им са се обострили, както стана преди един месец с тези между Гешев и Бойко Борисов“, подчерта директорът на фонда.
„Не мога да кажа откъде е натиснато копчето за Къро. Бях ви казал, че почеркът е руски, но може някой нарочно да е имитирал това“, каза още той.